top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

(Ανάλυση βίντεο) Το Καθαρτήριο



Εισαγωγή

Μερικές φορές στις έρευνές μας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις ελπίζοντας να λάβουμε μια επαρκής/ικανοποιητική απάντηση. Βέβαια ως ερευνητές θεωρούμε σωστό να λαμβάνουμε περισσότερες από μία των απαντήσεων ως “στατιστικά δεδομένα” προκειμένου να θεωρήσουμε τα δεδομένα “ως ασφαλή” (και πάλι με μια επιφύλαξη). Ας εξετάσουμε συνοπτικά τι είναι “το Καθαρτήριο”.

Ιστορική ανασκόπηση


Στηριζόμενοι στη Ρωμαιοκαθολική θεολογία, το καθαρτήριο είναι μία ενδιάμεση κατάσταση μετά τον φυσικό θάνατο κατά την οποία όσοι προορίζονται να πάνε στον ουρανό πρέπει πρώτα να "υποστούν καθαρισμό", υποστηρίζοντας ότι ορισμένα αδικήματα μπορούν να συγχωρεθούν σε αυτόν τη ζωή, άλλααδικήματα στην επόμενη. Ενώ η χρήση της λέξης "Purgatory"(=Καθαρτήριο) εμφανίστηκε μεταξύ 1160 και 1180 δημιουργώντας την ιδέα του καθαρισμού ως τόπου, ηΡωμαιοκαθολική παράδοση του “Καθαρτηρίου”τη χρησιμοποίησε ως μεταβατική προϋπόθεση που σχετίζεται με την πρακτική της φροντίδας των νεκρών και της προσευχής για την ψυχή τους. Μόνο αυτοί που πεθαίνουν με χάρηαπό το Θεό αλλά δεν έχουν εκπληρώσει την προσωρινή τιμωρία λόγω της αμαρτίας τους μπορούν να βρίσκονται στο καθαρτήριο, επομένως κανείς στην κάθαρση δεν παραμένει για πάντα στην κατάσταση αυτή ούτε θα πάει στην κόλαση.

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου μερικές φορές το καθαρτήριο έχει θεωρηθεί ως φυσικός τόπος:

1) Το 1206 ένας χωρικός που ονομάστηκε Thurkhill στην Αγγλία ισχυρίστηκε ότι ο Άγιος Ιουλιανός τον πήρε σε περιήγηση στο καθαρτήριο.

2) Στο έργο του Δάντη του 14ου αιώνα "La divina commedia", η κάθαρση απεικονίζεται ως βουνό στο νότιο ημισφαίριο. Οι ψυχές που αγάπησαν τον Θεό και τον άνθρωπο βρίσκονται στο Όρος Purgatory, όπου αρχικά υπάρχουν δύο επίπεδα και έπειτα επτά που αντιπροσωπεύουν τις επτά θανατηφόρες αμαρτίες με ειρωνικές ποινές. Όταν φτάσουν στην κορυφή, οι ψυχές θα βρεθούν στον στον Κήπο της Εδέμ. Έτσι, μετά από όλη την διαδικασία αφού καθαρίστηκαν από κάθε αμαρτία και τελειοποιήθηκαν, περιμένουννα ανέβουν στον Ουρανό.

Επίλογος


Οι Ρωμαιοκαθολικοί θεωρούν τη διδασκαλία για το καθαρτήριο ως μέρος της πίστης τους που προέρχεται από την αποκάλυψη του Ιησού Χριστού. Οι Αγγλικανικές παραδόσεις όπως και οι Μεθοδιστικές αλλά και η Ανατολική Ορθοδοξία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας ενδιάμεσης κατάστασης και παρόλο που αρνούνται την ύπαρξη της κάθαρσης, προσεύχονται για τους νεκρούς. Για το αν όντως υπάρχει περίπτωση να βρισκόμαστε στο Καθαρτήριο, το αφήνουμε στην κρίση σας!

51 views0 comments
bottom of page