top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Ένα παράξενο ουράνιο φαινόμενο…

Tο βράδυ της 30ης Ιανουαρίου, του 1916, η Αθηναϊκή κοινωνία αναστατώθηκε από ένα παράξενο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στον ουρανό της πρωτεύουσας.


Χιλιάδες Αθηναίοι που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομονοίας, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, παρατήρησαν, κοιτάζοντας προς τον ουρανό, δύο μεγάλα και πολύ λαμπερά αστέρια, το ένα κοντά στο άλλο.


Μέσα σε πέντε λεπτά, χιλιάδες πολίτες που κυκλοφορούσαν στην οδό Σταδίου και την Ομόνοια, βρέθηκαν να στέκονται ακίνητοι και εκστατικοί μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο. Τα παράξενα αστέρια, βρίσκονταν βορειοδυτικά του ορίζοντα και ήταν αδύνατο να μην τραβήξουν την προσοχή.


Αθήνα, μέσα της δεκαετίας του 1910

Όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν και ο αριθμός του συγκεντρωμένου πλήθους. Πολλοί, μάλιστα, έσπευσαν να παρατηρήσουν τα “αστέρια” αυτά με τηλεσκόπια.


Το πλήθος του κόσμου, που είχε μαζευτεί μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών για να παρατηρήσει το μοναδικό και περίεργο αυτό θέαμα, έδινε την εντύπωση συλλαλητηρίου!


Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν… Ούτε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δε μπορούσαν να θυμηθούν κάτι παρόμοιο, που να είχε συμβεί στο παρελθόν. Ο καθένας έδινε την δική του εξήγηση και ερμηνεία, με επικρατέστερη αυτή περί αερόστατου τύπου Ζέπελιν, το οποίο είχε αναμμένους τους προβολείς του.


Το Αστεροσκοπείο Αθηνών εξήγησε το φαινόμενο, αναφέροντας ότι επρόκειτο για τους πλανήτες Δία και Αφροδίτη, των οποίων οι τροχιές έτυχε να προσεγγίσουν μεταξύ τους εκείνη την εποχή.


Η είδηση δημοσιεύθηκε σε άρθρο της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ” την επομένη του περιστατικού, στις 31/01/1916…


Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 31/01/1916

446 views0 comments
bottom of page