top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Ποιος ήταν ο Aleister Crowley;

Updated: May 18, 2019



Πιθανόν δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο που να έχει ασχοληθεί με όλες τις πλευρές της κοινωνίας (καλές και κακές), όπως έκανε ο Aleister Crowley και από πολλούς δίνεται ο χαρακτηρισμός ως ο «πιο κακός άνθρωπος στον κόσμο». Τι πραγματικά βρισκόταν στο μυαλό ενός από τους πιο διάσημους αποκρυφιστές του κόσμου;


Σύντομο βιογραφικό

Ο Aleister Crowley υπήρξε αποκρυφιστής, τελετουργικός μάγος, ποιητής, ζωγράφος, μυθιστοριογράφος και ορειβάτης, κάποιοι τον κατηγόρησαν ως κατάσκοπο, δοκιμαστή ναρκωτικών και «προδότη του βρετανικού λαού» και πάντα κατάφερνε να κεντρίζει τους οπαδούς του όπως επίσης και τους επικριτές του.


Γεννημένος από μια πλούσια οικογένεια στο Leamington Spa στην Αγγλία, ο Crowley απέρριψε την πίστη των Προτεσταντών και επιδίωξε να αφοσιωθεί στον Εσωτερισμό. Εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου εστίασε την προσοχή του στην ορειβασία και την ποίηση. Την ίδια περίοδο φημολογείται πως υπήρξε παράλληλα και κατάσκοπος στην Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Από το 1898 εντάχθηκε στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής , ασχολήθηκε με Ινδουισμό και Βουδισμό


Το 1903 παντρεύτηκε την Rose Edith Kelly και στο ταξίδι του μέλιτος στο Κάιρο ήρθε σε επαφή με μία οντότητα ονόματι Aiwass που του έδωσε το “Βιβλίο του Νόμου”, στο οποίο στήριξε το πνευματικό “Kίνημα του Θελήματος” (Thelema) που δημιούργησε. To οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μορφή εσωτερισμού και σύγχρονου παγανισμού, και πιο συγκεκριμένα τόσο ως νέο θρησκευτικό κίνημα, όσο και ως "μαγικό-θρησκευτικό δόγμα".


το σπίτι του Aleister Crowley

Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου βρισκόταν στην Αμερική όπου έμαθε ζωγραφική και το 1920 ίδρυσε το Τhe Abbey of Thelema το οποίο περιγράφεται ως ένα είδος "αντι-μοναστήρι", όπου οι ζωές των ''κατοίκων'' δεν αναλώθηκαν σε νόμους, καταστατικά ή κανόνες, αλλά σύμφωνα με τη δική τους ελεύθερη βούληση και ευχαρίστηση".


Ο Crowley οφείλει την φήμη που απέκτησε στις κατά καιρούς δραστηριότητες του ως δοκιμαστής ναρκωτικών που οδηγούν σε πρωτόγνωρες εμπειρίες, όπως επίσης και ως αμφιφυλόφιλος και ατομικιστής.


Ο Aleister Crowley πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 1947, από χρόνια βρογχίτιδα.


Η κηδεία του Aleister Crowley μπορεί να τη παρακολούθησαν ελάχιστοι, (παρά τις διδασκαλίες του Crowley που φτάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς όλα τα χρόνια που έζησε), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ομαλή. Το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, η κηδεία προκάλεσε δημόσια κατακραυγή από τους ανθρώπους του Μπράιτον και του Χόου, οι οποίοι τρομοκρατήθηκαν από ό, τι είχε υποστηρίξει ο τοπικός τύπος, και ότι η κίνηση του black mass θα ερχόταν στο κατώφλι τους. Μετά την κηδεία, το τοπικό Συμβούλιο κήρυξε το γεγονός ως βεβήλωση άγιας γης και πράξη κατάχρησης σε ολόκληρη την πόλη.



Το βιβλίο του Νόμου



Η βασική αρχή που εστιάζει το βιβλίο είναι ίδια με εκείνη που έζησε ο Crowley σε όλη του τη ζωή. Tο βιβλίο διακήρυξε ότι η ανθρωπότητα εισερχόταν σε ένα νέο αιώνα και ότι ο Crowley θα χρησίμευε ως προφήτης του. Δηλώνει ότι σε αυτόν τον Αιώνα πρέπει να εισαχθεί ένας ανώτατος ηθικός νόμος: "Κάνε ό, τι θέλεις να είναι ολόκληρος ο Νόμος" και ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ζουν σε αρμονία με το Θέλημά τους. Αυτό το βιβλίο, και η φιλοσοφία που υιοθέτησε, έγιναν ο ακρογωνιαίος λίθος της θρησκείας του Crowley, Thelema


Ο Crowley δήλωσε ότι έγραψε το Βιβλίο του Νόμου στις 8, 9 και 10 Απριλίου 1904, στο διαμέρισμα όπου ο ίδιος και η σύζυγός του έμεναν για το μήνα του μέλιτος τους. Το διαμέρισμα ήταν στο ισόγειο και ο "ναός" ήταν το σαλόνι. Ο Crowley περιέγραψε τη συνάντηση λεπτομερώς στην "Ισημερία των Θεών", λέγοντας ότι καθώς καθόταν στο γραφείο του στο Κάιρο, η φωνή του Aiwass ερχόταν από τον αριστερό του ώμο και ακουγόταν παθιασμένη.


Επίσης, κατάφερε να σχηματίσει μια "ισχυρή εντύπωση" για τη γενική εμφάνιση του ομιλητή, «Φαινόταν να είναι ένας ψηλός, σκοτεινός άντρας τριάντα ετών και δυνατός, με το πρόσωπο ενός άγριου βασιλιά και τα μάτια του να καλύπτονται, με ένδυση πιθανών από την Συρία ή την Περσία."


Παρά το γεγονός ότι αρχικά γράφει ότι ήταν ένα «εξαιρετικό παράδειγμα αυτόματης γραφής», ο Crowley επέμεινε αργότερα ότι δεν ήταν μόνο αυτόματο γράψιμο (αν και το γράψιμο περιελάμβανε πτυχές αυτού του είδους, από τότε που ο Crowley προσπάθησε να σταματήσει να γράφει, αναγκάστηκε να συνεχίσει. κατέγραψε τις σκέψεις του Crowley). Μάλλον είπε ότι η εμπειρία ήταν ακριβώς όπως μια πραγματική φωνή μιλώντας σε αυτόν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μερικά λάθη μεταγραφής, για τα οποία ο γραφέας έπρεπε αργότερα να ρωτήσει.


Η θρησκεία της Θελήσεως


Η θρησκεία του Θελήματος είναι μια κοινωνική / πνευματική φιλοσοφία που προέρχεται από τον δυτικό εσωτερισμό. Ενώ “το Θέλημα” θεωρείται θρησκεία, άλλοτε την συναντάμε και ως φιλοσοφία. Το θεμελιώδες αξίωμα, γνωστό ως "Νόμος του Θελήματος", είναι: "Να κάνεις ότι νιώθεις, αυτός είναι ολόκληρος ο Νόμος". Σύμφωνα με το αξίωμα αυτό, κάθε άτομο έχει ένα "Αληθινό Θέλημα" το οποίο είναι (όσο το κάθε πρόσωπο ενεργεί σύμφωνα με το θέλημά του) η αλληλεπίδραση του ατόμου με τον κόσμο (ή το σύμπαν), το οποίο είναι μια μορφή "αγάπης" ή αρμονία.


Το πάνθεον περιλαμβάνει μια σειρά από θεότητες αποτελούμενες από ένα τρίο προσαρμοσμένο από την αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, οι οποίοι τυχαίνει να είναι οι τρεις ομιλητές του Βιβλίου του Νόμου: Nuit, Hadit και Ra-Hoor-Khuit.. Η θρησκεία βασίζεται στην ιδέα ότι ο 20ος αιώνας σηματοδότησε την αρχή του αιώνα του Horus και ότι οι οπαδοί του πρέπει να αναζητήσουν και να ακολουθήσουν τα αληθινά μονοπάτια τους στη ζωή, που είναι γνωστά ως “Πραγματικά Θελήματα”.


Η θρησκεία του Θελήματος έδωσε έμπνευση για την ανάπτυξη της Wicca και συνέβαλε στην άνοδο του σύγχρονου παγανισμού καθώς και τον σατανισμό ενώ ορισμένες ιδέες πιστεύεται ότι έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της Σαηεντολογίας.


Επίλογος


Μπορεί ο Croely να πέθανε, όμως ο αντίκτυπος του ήταν ισχυρός, όχι μόνο στους αποκρυφιστές, αλλά και σε συγγραφείς, φιλοσόφους και μουσικούς.. Το όνομά του ψιθυρίζεται με φρίκη/απέχθεια ανάμεσα στους Χριστιανούς, με σκεπτικισμό μεταξύ των θεωρητικών συνωμοσίας και με δέος οι αποκρυφιστές και παγανιστές. Τελικά ο στόχος του Crowley επιτεύχθηκε, να αναφέρεται το όνομά του μέχρι και σήμερα.

286 views0 comments
bottom of page