top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Η Σαηεντολογία και οι φήμες γύρω από αυτή



Εισαγωγή

Η εκκλησία της Σαηεντολογίας από την στιγμή της ίδρυσής της, από τον Λ. ΡονΧάμπαρντ το 1953, κατάφερε να μπει στο μάτι του κυκλώνα με τις συνεχείς αναφορές για αναμίξεις σε πολιτειακά ζητήματα και όχι μόνο.Ποιες από τις κατηγορίες αυτές είναι αληθής; Της αξίζει να θεωρείται ως «θρησκεία»ή είναι μια κλασσική παραθρησκευτική οργάνωση;

Οι βασικότερες φήμες/κατηγορίες

1) Operation SnowWhite


Το βασικότερο που απασχολούσε πάντα τον Χάμπαρντ, ήταν ο συνεχής έλεγχος τον οικονομικών από την internal revenue service (κοινώς εφορία). Η εφορία ισχυριζόταν πως χρωστούσε εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και το FBIέστειλε πράκτορες για έρευνα σε όλους τους οργανισμούς. Ο Χάμπαρντ και οι ακόλουθοί του πίστευαν πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτό πέτυχαν μέσω της διείσδυσής τους σε θέσεις του δημοσίου των ΗΠΑ και άλλων χωρών προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα που τους αφορούσαν. Σε μία δεκαετία, πάνω από 5000 μέλη βρέθηκαν σε πάνω από 130 οργανισμούς της κυβέρνησης!

Τον Οκτώβριο του 1979, 11 μέλη δικάστηκαν με τις κατηγορίες για κλοπή, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και κλοπή δημόσιας ιδιοκτησίας. Μία εκ των κατηγορουμένων ήταν η γυναίκα του Χάμπαρντ, Μαίρη Σου η οποία καταδικάστηκε για φυλάκιση 5 ετών και πρόστιμο δέκα χιλιάδων δολαρίων.

2) Nazanin Boniandi: Η κοπέλα που προορίστηκε για τον TomCruise


Για την Σαηεντολογία, ο βασικότερος εκπρόσωπός της δεν θα μπορούσε να βρεθεί αλλού πέρα από το πρόσωπο του Tom Cruise. Και ως εκπρόσωπός τους, του έκαναν όλες τις χάρες, μία εκ των οποίων να του βρουν κοπέλα (!!!!) και την βρήκαν στο πρόσωπο της Nazanin Boniandi, η οποία εκπαιδεύτηκε για αυτό! Η σχέση τους ήταν σύντομη αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να μιλήσει για αυτή λόγω συμφωνητικού.

3) Βασανιστήρια και φυλάκιση


Η «Τρύπα» που βρίσκεται στις Πηγές Gilman της California το 2004 φιλοξένησε 8 στελέχη σε άθλιες συνθήκες και πέρασαν διάφορες δοκιμασίες. Παλιά μέλη αναφέρουν πως μία από 2 από τις δοκιμασίες ήταν να γλύψουν το πάτωμα με τη γλώσσα τους και η άσκηση σωματικής βίας, ακόμα και από τον Ντέιβιντ Μισαβίτζ (ο τωρινός αρχηγός της εκκλησίας).

Επίλογος


Όταν μια εκκλησία κατηγορείται για κάτι παραπάνω από φοροδιαφυγή από το να βοηθάει πραγματικά τους ανθρώπους, έχει εγκαταστάσεις που ενίοτε χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης πιστών, τιμωρεί και εξευτελίζει τα ίδια της τα μέλη, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως επιδιώκει το καλό των ανθρώπων. Μπορεί για ορισμένους η γραμμή μεταξύ θρησκείας και αίρεσης να είναι λεπτή όμως η περίπτωση αυτή σίγουρα κλίνει πως το δεύτερο.

96 views0 comments
bottom of page