top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Οι πιο γνωστές περιπτώσεις πλοίων φαντασμάτων



Εισαγωγή

Στη διάρκεια της ιστορίας μας, τα πλοία-φάντασμα έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές να πλέουν στη θάλασσα χωρίς την ένδειξη πως υπάρχει πλήρωμα. Η θέαση αυτών θα μπορούσε να οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη ή σε μεταφυσικές δυνάμεις;

Το “Mary Celeste”


Το “Mary Celeste” (Μαίρη Σελέστ) ήταν ένα αμερικανικό εμπορικό πλοίο που ανακαλύφθηκε εγκαταλελειμμένο στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από τα νησιά Αζόρες στις 5 Δεκεμβρίου 1872. Είχε αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για τη Γένοβα στις 7 Νοεμβρίου,και τη στιγμή της ανακάλυψης είχε ακόμα επαρκή αποθέματα. Το φορτίο ήταν άθικτο και τα προσωπικά αντικείμενα του καπετάνιου και του πληρώματος ήταν ανέπαφα ενώ η τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιο καταστρώματος έγινε δέκα μέρες νωρίτερα. Στις ακροάσεις που ακολούθησαν οι δικαστικοί εξέτασαν διάφορες πιθανότητες όπως αυτές της εγκληματικής ενέργειας, της ανταρσίας από το πλήρωμα του ακόμα και της συνωμοσίας για ασφαλιστική απάτη.

Ο “Ιπτάμενος Ολλανδός”


Ο Ιπτάμενος Ολλανδός είναι μυθικό πλοίο-φάντασμα που πρωταγωνιστεί σε διάφορους ναυτικούς θρύλους της Εποχής των Ανακαλύψεων, οι οποίοι έχουν συνήθως βρετανική ή αμερικανική προέλευση.

Σύμφωνα με το μύθο, το πλήρωμά του υποτίθεται πως βρέθηκε ένοχο για ένα φοβερό έγκλημα, καταδικάστηκε σε λοιμό και μέχρι σήμερα διασχίζει την ίδια θάλασσα, περιμένοντας να λήξει η ποινή του. Έκτοτε το πλοίο προσεγγίζει σκάφη που περνούν απ' την περιοχή και οι ψυχές του πληρώματος προσπαθούν να μάθουν νέα για τους δικούς τους, κάτι που θεωρείται πολύ κακός οιωνός. Επίσης, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο «πραγματικός» Ιπτάμενος Ολλανδός, στον οποίο βασίστηκαν οι πρώτες ιστορίες, ήταν ο Μπέρναρντ Φόκε. Ο Φόκε ήταν διάσημος για την ταχύτητα των ταξιδιών του, κάνοντας μερικούς συγχρόνους του να πιστεύουν ότι έχει έρθει σε «συμφωνία με το διάβολο». Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχουν υπάρξει σαφής αποδείξεις για την ταύτισή του Φοκέ με τον μύθο ενώ η σύγχρονη επιστήμη απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξή του Ιπτάμενου Ολλανδού, αποδίδοντας τις «συναντήσεις» σε διπλό αντικατοπτρισμό (φαινόμενο “Φάτα Μοργκάνα”) και στην αυθυποβολή των ναυτικών.

Επίλογος


Ανάμεσα σε αυτές τις 2 ιστορίες, πιο συναρπαστική φαίνεται εκείνη του “Mary Celeste”, όπου τα πάντα ήταν άθικτα και το πλήρωμα εξαφανισμένο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα πλοία φαντάσματα όσο και υποθέσεις για το τι μπορεί να συνέβει. Μέχρι να βρεθούν αποδείξεις για τις υποθέσεις αυτές, θα αποτελούν απλά συναρπαστικές ιστορίες...

41 views0 comments
bottom of page