top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Τα πράσινα παιδιά του Woolpit


Εισαγωγή


Έχετε ακούσει ποτέ σας για τα πράσινα παιδιά του Woolpit; Αυτά τα δίδυμα αδέρφια εμφανίστηκαν στην Αγγλία τον 12ο αιώνα και συγκεκριμένα τα βρήκαν οι ντόπιοι του χωριού Woolpit. Μιλούσαν μία γλώσσα που ποτέ δεν αποκρυπτογραφήθηκε, φορούσαν περίεργα ρούχα και το δέρμα τους ήταν πράσινο! Απασχόλησε αρκετούς αιώνες λαογράφους και επιστήμονες αλλά κανένας δεν κατέληξε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Υπήρξαν άραγε ποτέ τα πράσινα παιδιά του Woolpit;

Ιστορία

Ένα αγόρι και η αδελφή του βρέθηκαν από γυναίκες που δούλευαν τα χωράφια τους κατά τη συγκομιδή, κοντά σε κάποιες τάφρους που είχαν ανασκαφεί για να παγιδεύσουν τους λύκους (Wolf Pits = Woolpit). Το δέρμα τους έμοιαζε με πράσινο χρώμα, τα ρούχα τους φτιαγμένα από άγνωστα υλικά και η ομιλία τους ήταν ακατανόητη. Μεταφέρθηκαν στο χωριό, όπου τελικά έγιναν αποδεκτοί στο σπίτι του τοπικού γαιοκτήμονα, Sir Richard de Caine στο Wilkes. Τα παιδιά δεν έτρωγαν φαγητό και όταν οι χωρικοί έφεραν φασόλια, τα έφαγαν με ευχαρίστηση. Έζησαν μόνο με φασόλια για πολλούς μήνες μέχρι να συνηθήσουν κανονικό φαγητό. Το αγόρι αρρώστησε βαριά και σύντομα υπέκυψε και πέθανε, ενώ το κορίτσι τελικά έχασε το πράσινο χρώμα του δέρματός της. Έμαθε πώς να μιλάει Αγγλικά και αργότερα παντρεύτηκε έναν άνδρα στο King's Lynn, στη γειτονική κομητεία Norfolk. Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, πήρε το όνομα «Agnes Barre» και ο άντρας που παντρεύτηκε ήταν πρεσβευτής του Ερρίκου Β, παρόλο που αυτές οι λεπτομέρειες δεν έχουν επαληθευτεί.

Όταν το κορίτσι έμαθε Αγγλικά, ανέφερε ότι αυτή και ο αδελφός της ήρθαν από "τη χώρα του Αγίου Μαρτίνου", όπου δεν υπήρχε ήλιος αλλά ένα διαρκές λυκόφως, και όλοι οι κάτοικοι ήταν πράσινοι όπως αυτοί. Αυτή και ο αδελφός της έψαχναν το κοπάδι του πατέρα τους, όταν έφτασαν σε μια σπηλιά. Μπήκαν στο σπήλαιο και περιπλανήθηκαν στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που βγήκαν από την άλλη πλευρά, εισερχόμενοι σε έντονο φως του ηλίου το οποίο βρήκαν καταπληκτικό.

Πιθανές εξηγήσεις

Οι Charles Oman και E. W. Baughman, πιστεύουν πως πρόκειται για ένα παραμύθι που ακολουθεί το κλασσικό μοτίβο “κάτοικοι άλλων κόσμων επισκέπτονται τους ανθρώπους” ενώ η πιο μοντέρνα προσέγγιση του Bob Roberts ταυτίζει τα πράσινα παιδιά με την ιστορία “Babes in the Wood” τα οποία αφέθηκαν επίτηδες από το θείο τους στο δάσος να πεθάνουν.


Το πράσινο χρώμα τους ταυτίζεται με το δηλητήριο που τους δόθηκε για να πεθάνουν, πιθανόν αρσενικό. Άλλοι πιστεύουν πως πιθανόν τα παιδιά είναι εξωγήινοι ή κάτοικοι από το εσωτερικό της Γης.

Συμπέρασμα


Η ιστορία των πράσινων παιδιών παραμένει ένα μυστήριο για πάνω από οκτώ αιώνες από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές. Ενώ τα πραγματικά γεγονότα πίσω από την ιστορία μπορεί να μην γίνουν ποτέ γνωστά, ενέπνευσε πολυάριθμα ποιήματα, μυθιστορήματα, όπερες και συνεχίζει να συναρπάζει τη φαντασία πολλών περίεργων για την εύρεση μιας κατατοπιστικής απάντησης!

47 views0 comments
bottom of page