top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Τα Μηνύματα στο “Μάτια Ερμητικά κλειστά” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (pt. I)


ΜΕΡΟΣ Πρώτο

Το “Μάτια Ερμητικά κλειστά” ("Eyes Wide Shut") προωθήθηκε ως μία καυτή, ταινία με σασπένς και με πρωταγωνιστές το πιο διάσημο ζευγάρι της ημέρας: Τον Τόμ Κρούζ (Tom Cruise) και την Νικόλ Κίντμαν (Nicole Kidman). Ενώ οι ηθοποιοί είχαν περίοπτη θέση στην ταινία, τα πάντα γύρω τους έλεγαν την αληθινή ιστορία του “Μάτια Ερμητικά κλειστά”.

Η προσοχή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στη λεπτομέρεια και ο συμβολισμός έδωσαν μια άλλη διάστασηστην ταινία – μία διάσταση που δεν μπορεί να δει κανείς από εκείνους που έχουν τα Μάτια Ερμητικά Κλειστά.

Σε αυτή τη σειρά σε τρία μέρη θα εξετάσουμε το κρυφό συμβολισμό της ταινίας του Κιούμπρικ.


Θυμάμαι όταν είδα για πρώτη φορά το “Μάτια Ερμητικά κλειστά”, στα 1999. ...

Αγόρι μου, τη μίσησα .

Μίσησα πόσο αργή ήταν, μίσησα πώς η Νικόλ Κίντμαν προσπαθούσε να φανεί μεθυσμένη ή μαστουρωμένη και μίσησα να βλέπω τον Τόμ Κρούζ να γυρνά με τα πόδια τη Νέα Υόρκη προβληματισμένος.

Υποθέτω ότι αντέδρασα με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασαν και οι άλλοι κριτικοί εκείνη την εποχήπου βγήκε η ταινία και σκέφτηκα: «Αυτή η ταινία είναι βαρετή και δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον σ' αυτή."

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, εξοπλισμένος με λίγο περισσότερη γνώση και υπομονή,παρακολούθησα εκ νέου την ταινία ... και εξεράγη το μυαλό μου.

Στην πραγματικότητα, όπως και για τις περισσότερες ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα μπορούσε να γραφτεί για την ταινία και τις έννοιες που πραγματεύεται ένα ολόκληρο βιβλίο.

Το “Μάτια Ερμητικά κλειστά” δεν μιλά απλά για μια σχέση, είναι για όλες τις εξωτερικές δυνάμειςκαι τις επιρροές που καθορίζουν αυτή τη σχέση. Πρόκειται για το αιώνιο μπρός-και-πίσω μεταξύ της αρσενικής και της θηλυκής αρχής στον συγκεχυμένο και παρηκμασμένο σύγχρονο κόσμο.

Επίσης, το πιο σημαντικό, είναι για την ομάδα που κυβερνά αυτόν τον σύγχρονο κόσμο - μια μυστική ελίτ, που καναλιζάρει αυτόν τον αγώνα μεταξύ της αρσενικής και της θηλυκής αρχής, με ένα συγκεκριμένο και απόκρυφο τρόπο. Η ταινία όμως δεν διευκρινίζει τίποτα.

Όπως κάθε σπουδαία τέχνη, τα μηνύματα κοινοποιούνται μέσω λεπτών συμβόλων και μυστηριωδών αινιγμάτων.

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή μόλις πέντε ημέρες μετά την υποβολή του τελικού μοντάζ της ταινίας στην Warner Bros, κάνοντας το “Μάτια Ερμητικά κλειστά” το κύκνειο άσμα του.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το “Μάτια Ερμητικά κλειστά” μιλά για μια απόκρυφη μυστική κοινωνία που εξαλείφει αυτούς που μπαίνουν στο δρόμο της, προέκυψαν μερικές θεωρίες για το θάνατο του Κιούμπρικ και την ύποπτη φύση του.

Μήπως ο ίδιος αποκάλυψε στο κοινό πάρα πολλά και πάρα πολύ νωρίς;

Ίσως.

Ας δούμε τα κύρια θέματα της τελευταίας δημιουργίας του Κιούμπρικ. Το Σύγχρονο Ζευγάρι

Τα αστέρια του “Μάτια Ερμητικά κλειστά” ήταν το διάσημο ζευγάρι του 1999:

Ο Τομ Κρουζ και η Νικόλ Κίντμαν.

Όσοι περίμεναν η ταινία να είναι ένα είδος ηδονοβλεπτικής εμπειρίας που δείχνει ερωτικές σκηνές του ζευγαριού, αισθάνθηκε πιθανώς πολύ απογοητευμένος.

Το κοινό είδε ένα μάλλον κρύο, εγωιστικό και βαθειά ανικανοποίητο ζευγάρι, που φαίνεται να μην συνδέεται με αγνή αγάπη, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η ευκολία και η εμφάνιση.

Ενώ το ζευγάρι είναι πολύ «σύγχρονο» και ανήκει στην «ανώτερη τάξη», οι δυνάμεις που το κρατούν μαζί είναι το αποτέλεσμα της βασικής, αρχέγονης και σχεδόν ζωώδους συμπεριφοράς.

Αν κοιτάξουμε την ενστικτώδη συμπεριφορά των ανθρώπων και των ζώων, οι άνδρες κυρίως κοιτούν τις γυναίκες να έχουν καλές ιδιότητες τεκνοποίησης ενώ τα θηλυκά αναζητούν έναν ισχυρό χρηματοδότη.

Απομεινάρια αυτής της συμπεριφοράς εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα όταν οι άντρες τείνουν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους και τη δύναμη τους για να προσελκύσουν τα θηλυκά, ενώ τα θηλυκά επιδεικνύουν την ομορφιά τους για να προσελκύσουν τα αρσενικά.

Στο “Μάτια Ερμητικά κλειστά”, το ζευγάρι ακολουθεί απόλυτα το ενστικτώδες σενάριο.

Ο χαρακτήρας του Τομ Κρούζ ονομάζεται Δρ Μπιλ ... όπως το δολάριο. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Δρ Μπιλ είτε “κουνά” τα χρήματά του, είτε το "σήμα του γιατρού" στους άλλους ανθρώπους για να τους κάνει ό, τι θέλει. Ο Μπιλ είναι μέρος της ανώτερης τάξης και οι σχέσεις του με τους ανθρώπους της κατώτερης τάξης συχνά επιλύονται με τα χρήματα.


Για να κάνει τον οδηγό του ταξί να τον περιμένει μπροστά από το αρχοντικό της ελίτ, ο Δρ Μπιλσκίζει ένα τραπεζογραμμάτιο των εκατό δολαρίων και υπόσχεται να του δώσει πίσω το άλλο μισόόταν γυρίσει πίσω. Το σύνθημά του Δρ Μπιλ είναι μάλλον το «Ο καθένας έχει μια τιμή". Μήπως ησύζυγός του δεν έχει μια τιμή; Η Αλίκη που ενσαρκώθηκε από τη Νικόλ Κίντμαν, έχασε τη δουλειά της στον κόσμο της τέχνης και τώρα υποστηρίζεται πλήρως από το μισθό του συζύγου της. Ενώ ζει πολύ άνετα, η Αλίκη φαίνεται να έχει βαρεθεί με τη ζωή της, όπως και την παραμονή της στο σπίτι ως μητέρα. Το όνομα Αλίκη είναι πιο πιθανό μια αναφορά στον κύριο χαρακτήρα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων - ένα παραμύθι για ένα προνομιούχο κορίτσι που έχει βαρεθεί τη ζωή της και περνά “μέσα από τον καθρέφτη" για να καταλήξει στη Χώρα των Θαυμάτων. Στο “Μάτια Ερμητικά κλειστά” , η Αλίκη συχνά φαίνεται να κοιτάζει τον καθρέφτη – να περιποιείται τον εαυτό της ή ... ίσως ψάχνει για κάτι περισσότερο στη ζωή.


Η Αλίκη συχνά εμφανίζεται μπροστά από τον καθρέφτη για να κάνει τον εαυτό της όμορφο. Στην αρχή της ταινίας, σχεδόν ο καθένας που της μιλά αναφέρεται στην εμφάνισή της. Η κόρη της η Έλενα (ίσως το όνομά του από την Ελένη της Τροίας, την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο) ακολουθεί τα βήματά της.


Διαφημιστικές εικόνες για την ταινία δείχνουν την Αλίκη να φιλά τον Μπιλ αλλά να κοιτά τον εαυτό της στον καθρέφτη, σχεδόν σαν να βλέπει μια εναλλακτική πραγματικότητα. Ενώ το ζευγάρι δείχνει σημάδια κόπωσης, ο Μπιλ και η Αλίκη βάζουν τις "ευτυχισμένες μάσκες"τους, όταν έρχεται η ώρα να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Όπως και οι άνθρωποι της ελίτ που συναναστρέφονται , υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της εμφάνισης και της πραγματικότητας.

Συχρωτιζόμενοι με την Ελίτ Ο Μπιλ και η Αλίκη παρευρίσκονται σε ένα αριστοκρατικό πάρτυ που δίνει ο Βίκτωρ Ζίγκλερ (VictorZiegler), ένας από τους πλούσιους ασθενείς του Μπιλ. Κρίνοντας από το σπίτι του Βίκτωρα, δενείναι απλά ένας πλούσιος, είναι μέρος της υπερ-ελίτ. Ενώ το πάρτυ του είναι πολύ κομψό καισυμμετέχουν πολύ καλλιεργημένοι άνθρωποι, δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τους θεατέςνα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι μία πρόσοψη που κρύβει μια αηδιαστική σκοτεινή πλευρά.Επίσης, οι μικρές λεπτομέρειες που προστέθηκαν από τον Κιούμπρικ αποτελούν υπαινιγμό καθώς συνδέουν το πάρτυ με το αποκρυφιστικό τελετουργικό που βλέπουμε αργότερα στην ταινία.


Κατά την είσοδο στο πάρτι, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι αυτή η παράξενη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση . Αυτό το οκτάκτινο αστέρι βρίσκεται σε όλο το σπίτι.


Το αστέρι στο σπίτι του Ζίγκλερ είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το αρχαίο σύμβολο του αστεριού της Ιστάρ. Γνωρίζοντας την προσοχή του Κιούμπρικ στη λεπτομέρεια, η συμπερίληψη του αστεριού της Ιστάρ σε αυτό το πάρτι δεν είναι ένα τυχαίο. Η Ιστάρ είναι η Βαβυλωνιακή θεά της γονιμότητας, της αγάπης, του πολέμου και κυρίως, της σεξουαλικότητας. Η λατρεία της συμπεριλαμβάνει την ιερή πορνεία και τελετουργικές πράξεις - δύο στοιχεία που βλέπουμε αργότερα ξεκάθαρα στην ταινία.

"Οι Βαβυλώνιοι έδιναν στην Ιστάρ προσφορές με τρόφιμα και ποτά, το Σάββατο. Στη συνέχεια προχωρούσαν σε τελετουργικές ερωτικές πράξεις , στις οποίες με τη σειρά τους επικαλούντο την Ιστάρ για την περιοχή τους και τους ανθρώπους της ώστε να προωθήσει τη συνέχιση της υγείας και της καρποφορίας. " - Θεά Ιστάρ, (Goddess Ishtar) Anita Revel

Η Ιστάρ θεωρείτο ότι είναι η "εταίρα των θεών» και είχε πολλούς εραστές. Ενώ ενέπνεε στο κρεββάτι, ήταν επίσης σκληρή για τους άνδρες που συνδέοντο με αυτήν. Αυτές οι έννοιες θα επανεμφανίζονται συνεχώς στην ταινία, ειδικά με την Αλίκη.

Κατά τη διάρκεια του πάρτι, οι δρόμοι του Μπιλ και της Αλίκης θα χωρίσουν, και οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πειρασμό. Η Αλίκη συναντά έναν άνδρα που ονομάζεται Sandor Szavost που την ρωτάει για την «Τέχνη της Αγάπης» του Οβίδιου. Αυτή η σειρά των βιβλίων, που γράφτηκε κατά την εποχή της Αρχαίας Ρώμης, ήταν ουσιαστικά ένας οδηγός «Πώς να εξαπατήσετε τον σύντροφό σας"και ήταν δημοφιλής με την ελίτ της εποχής. Το πρώτο βιβλίο ανοίγει με μια επίκληση στην Αφροδίτη- ο πλανήτης που εσωτερικά συνδέεται με τη σφοδρή επιθυμία. Το ενδιαφέρον είναι ότι, η Ιστάρ (και τα ισοδύναμά της σε άλλους Σημιτικούς πολιτισμούς ) θεωρούντο πως είναι η προσωποποίηση της Αφροδίτης.


Ο Sandor πίνει από το ποτήρι της Αλίκης. Αυτό το τέχνασμα έχει ληφθεί άμεσα από το έργο του Οβίδιου «Η Τέχνη της Αγάπης». Στέλνει στην Αλίκη ένα μήνυμα που δεν είναι πολύ υποσυνείδητο:"Θέλω να ανταλλάξω τα υγρά μου μαζί σας".

Το όνομα Sandor θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στον ιδρυτή της Εκκλησίας του Σατανά: τουAnton Lavey Szandor. Με τον τρόπο αυτό ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ μας λέει ότι ο άνθρωπος αυτός , ο οποίος προτρέπει την Αλίκη να εξαπατήσει τον σύζυγό της, είναι ένα μέρος της απόκρυφης ελίτ με τους παρακμιακούς τρόπους της; Ο Ούγγρος είναι προφανώς ειδικευμένος στον νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό (NLP), καθώς υπνωτίζει σχεδόν την Αλίκη με καλά υπολογισμένες φράσεις σχετικά με τη ματαιότητα του έγγαμου βίου και την ανάγκη για διεκδίκηση της ευχαρίστησης.

Εν τω μεταξύ, ο Μπιλ συζητά με δύο ερωτύλα μοντέλα που του λένε ότι θέλουν να τον πάρουν «εκεί που τελειώνει το ουράνιο τόξο». Ενώ η έννοια της παρούσας αινιγματικής φράσης δεν εξηγείται ρητά στην ταινία, τα σύμβολα μιλούν από μόνα τους.

Ουράνια Τόξα Παντού Τα Ουράνια Τόξα και τα πολύχρωμα φώτα εμφανίζονται σε όλη την ταινία, από την αρχή μέχρι το τέλος.


Το όνομα του καταστήματος, όπου ο Μπιλ μισθώνει κοστούμι του ονομάζεται «Ουράνιο Τόξο». Το όνομα του καταστήματος κάτω από αυτό: "Κάτω από το ουράνιο τόξο». Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικπροσπαθεί να μας πει κάτι ... Κάτι που αφορά τα ουράνια τόξα. Σαν να θέλει να τονίσει το θέμα με τα πολύχρωμα ουράνια τόξα, σχεδόν κάθε σκηνή στην ταινίαπεριέχει πολύχρωμα Χριστουγεννιάτικα φώτα , δίνοντας στις περισσότερες σκηνές μία θολή,ονειρική λάμψη.


Σχεδόν κάθε φορά που ο Μπιλ εισέρχεται σε ένα δωμάτιο, τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε πολύχρωμα Χριστουγεννιάτικα φώτα .


Μερικές φορές τα Χριστουγεννιάτικα φώτα είναι το σημείο εστίασης της προσοχής. Αυτά τα φώτα συνδέουν τις περισσότερες σκηνές της ταινίας, καθιστώντας τα μέρος της ίδιας πραγματικότητας.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές επιλεγμένες σκηνές όπου δεν υπάρχουν καθόλου χριστουγεννιάτικα φώτα.

Το κυριότερο είναι το παλάτι Somerton - το μέρος όπου η λαμβάνει χώρα το τελετουργικό της μυστικής εταιρείας.


Σε έντονη αντίθεση με το υπόλοιπο της ταινίας, το Somerton είναι εντελώς άνευ πολύχρωμων φώτων. Τα πάντα σχετικά με αυτό το μέρος βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με τον «έξω κόσμο».

Στο “Μάτια Ερμητικά κλειστά”, υπάρχουν ως εκ τούτου δύο κόσμοι: Τα Χριστουγεννιάτικα φώτα γεμάτα με τον "κόσμο του ουράνιου τόξου», όπου οι μάζες περιφέρονται γύρω, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα και ο άλλος κόσμος ... "εκεί που τελειώνει το ουράνιο τόξο» - όπου η ελίτσυγκεντρώνεται και εκτελεί τις τελετουργίες της.

Η αντίθεση μεταξύ των δύο κόσμων δίνει την αίσθηση ενός σχεδόν ανυπέρβλητου χάσματος μεταξύ τους.

Αργότερα, η ταινία θα μας δείχνει σαφώς πως εκείνοι από τον «κόσμο του ουράνιου τόξου" δεν μπορούν να εισέλθουν στο άλλο κόσμο.

Έτσι, όταν τα μοντέλα ζητούν από τον Μπιλ να πάνε "εκεί που τελειώνει το ουράνιο τόξο", που πιθανόν να πάνε, «εκεί που συγκεντρώνεται η ελίτ και πραγματοποιεί τις τελετουργίες». Θα μπορούσε επίσης να αφορά αυτούς που διαχωρίζονται με τον προγραμματισμό Beta Programming. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στην ταινία για τον έλεγχο του νου «Monarch mind control» .

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στα τελετουργικά της ελίτ είναι συχνά τα προϊόντα ελέγχου του νου των Illuminati.

Στο λεξιλόγιο του MK Ultra, το «πηγαίνω πέρα ​​από το ουράνιο τόξο» σημαίνει αποσύνδεση από την πραγματικότητα και εισαγωγή σε άλλο πρόσωπο (περισσότερα γι’ αυτό στο επόμενο άρθρο).


Τα μοντέλα ζητούν από τον Μπιλ να φύγει από το " κόσμο του ουράνιου τόξου» (υπάρχει έναχριστουγεννιάτικο δέντρο ακριβώς από πίσω τους) και να επιδοθούν σε ερωτικές τελετουργίες της απόκρυφης ελίτ.

Πίσω από την κουρτίνα Το φλερτ του Μπιλ με τα μοντέλα διακόπτεται όταν ο Βίκτωρ Ζίγκλερ τον καλεί στο μπάνιο του. Εκεί, θα ρίξουμε μια πρώτη ματιά «εκεί που τελειώνει το ουράνιο τόξο" – την σκοτεινή αλήθεια για την ελίτ.


Ο Μπιλ συναντά τον Βίκτωρα Ζίγκλερ στο γιγαντιαίο μπάνιο του. Ο άνδρας ντύνεται ενώ δίπλα του βρίσκεται μια αναίσθητη γυμνή γυναίκα ... που δεν είναι η σύζυγός του.

Αν γυρίσουμε πίσω λίγο, όταν ο Μπιλ και η Αλίκη εισήλθαν για πρώτη φορά στο πάρτυ, τους υποδέχτηκαν ο Βίκτωρας Ζίγκλερ και η σύζυγός του σε ένα δωμάτιο γεμάτο με χριστουγεννιάτικα φώτα.

Είδαμε δύο αξιοσέβαστα ζευγάρια να μιλούν για αξιοσέβαστα πράγματα σ΄ ένα δωμάτιο γεμάτο με μαγευτικά φώτα.

Αλλά όταν ο Μπιλ πηγαίνει "εκεί που τελειώνει το ουράνιο τόξο", (παρατηρήστε πως δεν υπάρχουν Χριστουγεννιάτικα φώτα στο μπάνιο) βλέπουμε την πραγματικότητα: Ο Βίκτωρας Ζίγκλερ με μία σκλάβα προγραμματισμού Beta που πήρε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Όταν η γυναίκα αποκτά συνείδηση​​, ο Βίκτωρ Ζίγκλερ της μιλά με μια περίεργη, πατρική φωνή,τονίζοντας το γεγονός ότι αυτός είναι ο αφέντης και αυτή ο σκλάβος.

Το πολυτελές περιβάλλον αυτής της σκηνής είναι ο τρόπος του Κιούμπρικ να πεί ότι ο ακραίοw πλούτος δεν είναι απαραίτητο να έχει ανάλογο υψηλό ήθος.

Ο Βίκτωρ Ζίγκλερ προτρέπει τον Μπιλ να κρατήσει μυστικό ό, τι είδε . Ο κόσμος "εκεί που τελειώνει το ουράνιο τόξο" δεν πρέπει ποτέ να αποκαλυφθεί στον έξω κόσμο. Λειτουργεί σε δικό του χώρο,έχει τους δικούς του κανόνες και εξαρτάται από την άγνοια των μαζών ».

Αμφισβητώντας τον Γάμο. Ενώ η Αλίκη απέρριψε τελικά τις προτάσεις του Sandor, είχε, ωστόσο, δελεαστεί από αυτές. Την επόμενη μέρα, η Αλίκη λέει στον Μπιλ ότι θα μπορούσε να τον είχε απατήσει στο πάρτι.

Όταν ο Μπιλ λέει στη σύζυγό του ότι την αγαπά και την εμπιστεύεται, αυτή τα χάνει τελείως. Στη συνέχεια προχωρεί για να του πεί μια ιστορία για το πώς ήταν κάποτε έτοιμη να τον απατήσει με ένα αξιωματικό του ναυτικού που γνώρισε σε ένα ξενοδοχείο.

Αυτή η σκληρή ιστορία αναδεικνύει την «Ιστάρ" πλευρά της Αλίκης καθώς δημιουργεί συναισθήματα ζήλιας, ανασφάλειας, προδοσίας, ακόμη και την ταπείνωσης στον σύζυγο της.

Εν ολίγοις, η Αλίκη προκάλεσε σκόπιμα ό, τι είναι αρνητικό στη σχέση της για να προκαλέσει την"αγάπη φούσκα" του Μπιλ. Αυτό προκαλεί αφύπνιση στον Μπιλ για να ξεκινήσει μια παράξενηδιαδρομή γύρω από τη Νέα Υόρκη , ένα με πολλαπλές σημασίες επίπεδο.

Αυτή η παράξενη νύχτα θα τον οδηγήσει τελικά στο ακριβώς αντίθετο από μια μονογαμική σχέση:Ανώνυμος, αναζητά την συνουσία με ξένους σ’ ένα τελετουργικό σκηνικό. Το ταξίδι του Μπιλ θα αναλυθεί περαιτέρω στο δεύτερο μέρος αυτής της σειράς των άρθρων.

Συμπέρασμα του πρώτου μέρους. Το πρώτο μέρος αυτής της σειράς για το “Μάτια Ερμητικά κλειστά” έριξε μια ευρεία ματιά στον Μπιλκαι την Αλίκη, ένα σύγχρονο ζευγάρι που έχει το «προνόμιο» να σχετίζεται με τα ανώτερα κλιμάκιατης Νέας Υόρκης. Ενώ τα πάντα φαίνονται υπέροχα στην επιφάνεια, ο Κιούμπρικ λέει γρήγορα πως οι θεατές δεν πρέπει να εξαπατηθούν από την εμφάνιση και να μην εντυπωσιαστούν από την επίδειξη του πλούτου.

Διότι, πίσω από τον «κόσμο του ουράνιου τόξου», υπάρχει μια σκοτεινή και ενοχλητική πραγματικότητα, αυτό που ο Κιούμπρικ εκθέτει με πολλούς λεπτούς τρόπους σε όλη την ταινία.

Ενώ ο Μπιλ και η Αλίκη είναι απλά "επισκέπτες" στον κύκλο της ελίτ, είναι όμως γοητευμένοι και έλκονται από αυτήν. Βλέπουν σε αυτόν τον τρόπο ζωής έναν τρόπο για την εκπλήρωση των σκοτεινών μυστικών και των αναγκών τους.

Στο επόμενο μέρος αυτής της σειράς, θα εξετάσουμε την απόκρυφη έννοια του ταξιδιού του Μπιλ -μια ιστορία με λεπτά σύμβολα που διανθίζουν όλη την ταινία. Η σκιά είναι ένα ηθικό πρόβλημα που προκαλεί ολόκληρο το εγώ , γιατί κανείς δεν μπορεί να γίνεισυνειδητός από τη σκιά χωρίς ιδιαίτερη ηθική προσπάθεια. Για να γίνει συνειδητός αυτόπροϋποθέτει την αναγνώριση των σκοτεινών πλευρών της προσωπικότητας, ως κάτι παρόν και πραγματικό. Αυτή η πράξη είναι η βασική προϋπόθεση για κάθε είδους αυτογνωσία. Carl Jung - Aion (1951). CW 9, Μέρος ΙΙ: σελ. 14

1,623 views0 comments
bottom of page