top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Τι θεωρούμε ως παραφυσικό ; Αξιολογηση ευρημάτων.



Όπως αναφέρεται και στα λεξικά, η λέξη παραφυσικό είναι μία πιστή απόδοση του αγγλικού paranormal. Σήμερα έχει επικρατήσει ο όρος σαν μεταφυσική δραστηριότητα, και όχι παραφυσική με βάση πάντα την πιστή μετάφραση από τα αγγλικά.Κάκιστα κατά την δικιά μου άποψη αφού Μεταφυσική είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που πραγματεύεται τις αρχές και τις αιτίες των όντων, που σαν έννοια είναι πολύ πιο σύνθετη από το ελληνικό παρά και το αγγλικό normal, δηλαδή το φυσικό ή/και το φυσιολογικό. Ως εκ τούτου αφορά φαινόμενα που εκδηλώνονται παράλληλα ή ακόμα και αντίθετα, αν λάβουμε υπόψη μας τη σημασία του λατινικού para με τους γνωστούς νόμους της Φυσικής. Έχουμε λοιπόν τη μελέτη φαινόμενων οριακών, οριακά με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Από τη στιγμή, όμως, που τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται στο φυσικό πεδίο στο οποίο συνυπάρχουμε και εμείς, δεν γίνεται παρά να είναι φυσικά και όχι υπερφυσικά, απλά εμείς ακόμη αγνοούμε τον τρόπο δράσης και έκφρασης τους. Κατά συνέπεια, δεν είναι αντίθετα προς τη φύση εφόσον υπάρχουν και δρούν στον δικό μας κόσμο, αρά δεν είναι παραφυσικά, ούτε ασφαλώς παράξενα. Απλά. για την ώρα παραμένουν ανεξήγητα.

Όσο προχωράνε οι έρευνες των ανεξήγητων αυτών φαινομένων παίρνουμε και περισσότερες απαντήσεις, πολλές φορές οι απαντήσεις είναι κατανοητές και εύκολα μπορούν να καταρρίψουν τον μύθο κάποιου ανεξήγητου ευρήματος ή φαινομένου. Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των όρμπς, των γνωστών σε όλους μας φωτεινών σφαιρών που εμφανίζονται ανά διαστήματα σε φωτογραφίες είναι ένα παιχνίδι του φακού με το φλας. Για αυτό είναι καλό να προσθέσουμε και κάποιες άλλες παραμέτρους για την αξιολόγηση τους. Για την ομάδα μας η καλύτερη παράμετρος είναι η συγχρονικότητα εκδήλωσης του φαινομένου. Δηλαδή, το όρμπ τραβήχτηκε σε βίντεο ή σε φωτογραφία; Υπήρχε τεχνητός φωτισμός που θα μπορούσε να αλλοιώσει την εικόνα στον φακό; Είναι το περιβάλλον της εικόνας καθαρό ή είναι πλούσιο σε σκόνη; Έπειτα, το φαινόμενο εκδηλώθηκε μόνο του ή μετά από παράκληση.... π.χ. εάν είσαι εδώ μαζί μας δώσε μας ένα σημάδι. Το φαινόμενο είχε πολύπλευρη εκδήλωση; Δηλαδή εμφανίστηκε απλά ένα ορμπ ή συνοδεύτηκε και με την καταγραφή κάποιου EVP (φωνητικής καταγραφής) ή ακόμα τα άτομα που είναι στο πεδίο της έρευνας είχαν κάποια βιωματική εμπειρία κατά την εκδήλωση του φαινομένου; Ένιωσαν σαν κάτι να τους κοιτάζει επίμονα; Ένιωσαν μια αλλαγή της ατμόσφαιρας στο χώρο; Μία νευρικότητα χωρίς προφανή λόγο;

Ο λόγος που γράφω τις αράδες αυτές είναι για την κατατόπηση του αναγνώστη πάνω στο έρευνητικό σκέλος, να πάρει μία γεύση απο κάποιες παραμέτρους που θέτουμε στην ανάλυση κάποιου ανεξήγητου φαινομένου ή καταγραφής.Είναι μία διαδικασία πολύωρη και επίπονη.Επίσης, είναι απαραίτητο στην διαδικασία αυτή να αφήσουμε τα θρησκευτικά μας πιστεύω στην άκρη, για να μην παρασυρθούμε από τον γενικότερο σκοπό που έιναι η αντικειμενική καταγραφή κάποιας ανεξήγητης δρατηριοτητας.

Παρόλα αυτά πάντα διατρέχουμε τον κίνδυνο να παρερμηνεύσουμε και εμείς οι ίδιοι κάτι παρόλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας για την ανάλυση του εκάστοτε υλικού, αλλά και τα λάθη είναι στο πρόγραμμα και είναι θεμιτά διότι βελτιωνόμαστε και μαθαίνουμε και εμείς τις δικές μας αδυναμίες αλλά και να μετράμε και τις δικές μας δυνάμεις, πάντα όμως με γνώμονα και μέτρο τη σοβαρότητα και το Γνώθι Σ'εαυτόν.



49 views0 comments
bottom of page