top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Το στοιχειωμένο σπίτι στα Λεχαινά Ηλείας



Στις urbex αναζητήσεις μας σταματήσαμε σε ένα απο τα χωριά του νομού Ηλείας . Οι αναφορές που είχαμε, είχαν να κάνουν με ενα σπίτι το οποίο έχει εγκαταλειφθεί τουλάχιστον δύο φορές απο τους ιδιοκτήτες του, ενώ κάποιες άλλες αναφορές λένε οτι υπήρχαν και τρίτοι ιδιοκτήτες.

Η αιτία της εγκατάλειψης έχει να κάνει απ οτι μας είπαν με παραφυσικά φαινόμενα.

Εχει να κάνει με σκιές , με παράξενες παρουσίες, με περίεργους ήχους και με μια φωτιά που ξεκίνησε απο το υπόγειο του σπιτιού κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.


Η πρώτη εκδοχή θέλει το σπίτι να φτιάχτηκε στην δεκαετία του 90 απο ένα ζευγάρι Γερμανών , οι οποίοι δεν πρόλαβαν να το κατοικήσουν λόγω κάποιου δυστυχήματος που είχαν. Το σπίτι έπειτα πουλήθηκε σε ένα ζευγάρι Ελλήνων επιχειρηματιών περίπου το έτος 2000.

Το ζευγάρι αυτό εγκαταστάθηκε στο σπίτι για έξι μήνες. Μετά τους έξι μήνες το εγκατέλειψαν για άγνωστους λόγους και μπήκε πάλι πωλητήριο. Κάποιες φήμες λένε οτι βρέθηκε κάποιο πτώμα μέσα στο *πηγάδι που υπάρχει στον περίγυρο του σπιτιού.


Μετά απο λίγο διάστημα το σπίτι ξαναπουλήθηκε σε αρκετά χαμηλή τιμή, με νέους ιδιοκτήτες μια τετραμελή οικογένεια αυτη την φορά και αυτή Ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις αναφορές που είχαμε τα προβλήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους σιγά σιγά. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένα από τα παιδιά της οικογένειας, το οποίο παιδί μικρής ηλικίας άρχισε να βλέπει σκιές έξω από το σπίτι, συνήθως στο παράθυρο του δωματίου του.


Στην συνέχεια τα προβλήματα άρχισαν να γίνονται ακόμα πιο έντονα και πάντα με πρωταγωνιστή το παιδί. Πουλιά μαύρα μεγάλα με ανθρώπινο κεφάλι έβγαιναν από το πηγάδι του σπιτιού. Σκιές άρχισε να βλέπει πλέον και μέσα στο σπίτι αλλά και διάφοροι ήχοι από το υπόγειο άρχισαν να ακούγονται. Η ατμόσφαιρα γινόταν πλέον βαριά και πολλές φορές αποπνικτική. Οι γονείς του παιδιού δεν είχαν καταλάβει κάτι ή δεν είχε πέσει στην αντίληψη τους κάτι. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα όσα έλεγε το παιδί τους. Η αποκορύφωση ήρθε τους επόμενους μήνες όταν κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους το υπόγειο του σπιτιού πήρε φωτιά. Ξεκίνησε από το υπόγειο και επεκτάθηκε προς τα επάνω δωμάτια. Η φωτιά περιορίστηκε και σβήστηκε. Ότι πράγματα υπήρχαν στα δωμάτια αυτά κάηκαν ολοσχερώς, όλα εκτός από κάποιες φωτογραφίες που υπήρχαν μέσα στα ίδια τα πράγματα που κάηκαν.

Αυτές οι φωτογραφίες έμειναν άθικτες.


Έπειτα και από αυτό το συμβάν οι οικογένεια εγκατέλειψε το σπίτι πολύ γρήγορα και αυτό φαίνεται από κάποια πράγματα που έχουν μείνει πίσω.

Μέχρι και σήμερα το σπίτι έχει μείνει εγατελειμένο, κανείς δεν μπαίνει μέσα και όποιος μπεί απ οτι λένε δεν βγαίνει ζωντανός.

Μπορεί το στοιχειό σαν πρώτη φορά που θα μπεις να μην σε ενοχλήσει, την δεύτερη ομως δεν θα σε αφήσει να βγεις απο το σπίτι υποστηρίζουν οι περίοικοι του χωριού.


Η μαρτυριες για οντότητες με τη μορφή πουλιών με κεφάλι ανθρώπου, μας παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία και στις Άρπυιες. Οι Άρπυιες ήταν θηλυκά τέρατα, κόρες του Θαύμαντα και της θαλάσσιας Νύμφης Ηλέκτρας και αδελφές της αγγελιαφόρου των θεών Ίριδας. Το συλλογικό αυτό όνομα ετυμολογείται από τις λέξεις αρπαγή - άρπαξ - αρπάζω, γι' αυτό και η λέξη «Ἃρπυιες. Οι Άρπυιες άρπαζαν τα παιδιά και τις ψυχές των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό τις απεικόνιζαν επάνω στους τάφους να κρατούν στα νύχια τους την ψυχή του νεκρού. Επίσης οι Άρπυιες μπορεί αρχικώς να ήταν προσωποποίηση κρητικής θεάς του θανάτου, που την απεικόνιζαν ως ανεμοστρόβιλο. Ανάμεσα στα «καθήκοντά» τους αναφέρεται και η φροντίδα να παραδίνουν στις Ερινύες όσους βαρύνονταν με εγκλήματα για να τιμωρηθούν.


Κατά την διάρκεια της φωτογράφησης του χώρου, να πούμε οτι κανένας απο την ομάδα δεν αισθάνθηκε κάτι το περίεργο, όλα κύλησαν ομαλά χωρίς κάποιος να αισθανθεί κάτι το διαφορετικό.

Επίσης, δεν βρήκαμε κάτι που να μοιάζει σε πηγάδι, οσο και να ψάξαμε. Μπορεί να το έχουν σκεπάσει πλέον ή μπορεί να είναι κρυμένο απο την πυκνή βλάστηση που υπάρχει γύρω απο το σπίτι.

Επίσης είναι άξιο αναφοράς οτι φήμες που ακούσαμε πάλι απο περίοικους θέλουν το σπίτι να είναι άντρο παράνομων συναλλαγών. Οτι τελικά ο αστικός θρύλος για το σπίτι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παραμύθι που σκαρφίστικαν κάποιοι ώστε να κρατάνε τα περίεργα μάτια μακρυά, ίσως και μία έμμεση απειλή οτι το στοιχειό την πρώτη φορά σε αφήνει να φύγεις αλλά την επόμενη θα έχεις κακά ξεμπερδέματα. Τί ακριβώς ισχύει δύσκολο να πούμε εμείς και να το εξακριβώσουμε. Είναι περίεργη η μαρτυρία του παιδιού που έβλεπε τις περίεργες σκιές, γεγονός ακόμα πιο περίεργο είναι και η αποστροφή του να μιλήσει για κάτι το οποίο εζησε σε εκείνο το μέρος με την παράκληση να μην πάμε διότι διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο. Αλλοι πάλι λένε οτι η φωτιά στο σπίτι ξεκίνησε απο τον ίδιο τον πατέρα της οικογένειας προκειμένου να εισπραξει τα λεφτά από την ασφάλεια. Φήμες ή αλήθεια ελάχστοι γνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για το σπίτι αυτό.

Πάντως όλοι συμφωνούν οτι είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να επισκεφθεί κανείς. Άλλοι το πιστεύουν για λόγους παραφυσικής αιτιολογίας και άλλοι για λόγους περιθωριακής ανθρώπινης δραστηριότητας.

3,732 views0 comments
bottom of page