Το Codex Gigas είναι επίσης γνωστό ως η Βίβλος του διαβόλου λόγω της μεγάλης απεικόνισης του διαβόλου στο εσωτερικό και το μύθο γύρω από τη δημιουργία του. Θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί στις αρχές του 13ου αιώνα στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Podlažice στη Βοημία (σύγχρονη Δημοκρατία της Τσεχίας).
Σήμερα σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη.
Το Codex Gigas δεσμεύεται σε ένα ξύλινο φάκελο καλυμμένο με δέρμα και περίτεχνα μεταλλικά σκαλίσματα. Έχει 95 cm ύψος, πλάτος 50 cm και 25 cm πάχος, είναι το μεγαλύτερο γνωστό μεσαιωνικό χειρόγραφο. Με βάρος 74,8 kg, το Codex Gigas αποτελείται από 310 φύλλα περγαμηνής που φέρεται να έγιναν από τα δέρματα έως και 160 γαϊδουριών ή ίσως μοσχαριών. Aρχικά περιείχε 320 φύλλα, αν και μερικά από αυτά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.
Είναι άγνωστο ποιος αφαίρεσε τις σελίδες ή γιατί, αλλά φαίνεται πιθανό ότι περιείχαν τους μοναστικούς κανόνες των Βενεδικτίνων. Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας για τις σελίδες που λείπουν είναι η ακόλουθη:
Την Παρασκευή, 7 Μαΐου 1697, ξέσπασε μια άγρια πυρκαγιά στο Βασιλικό Κάστρο της Στοκχόλμης, και η Βασιλική Βιβλιοθήκη κάηκε σε μεγάλο βαθμό, το Codex Gigas διασώθηκε από τις φλόγες πετώντας το από ένα παράθυρο. Το Codex Gigas τραυμάτισε έναν παριστάμενο με αποτέλεσμα, προφανώς από την πρόσκρουση, μερικά από τα φύλλα του να φτερουγίσουν μακριά και να εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, μετά από 359 χρόνου, το Codex Gigas επέστρεψε στην Πράγα με τη μορφή δανείου από τη Σουηδία μέχρι τον Ιανουάριο του 2008, και ήταν στη διάθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχίας.
Το Codex Gigas πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από τον Χέρμαν, έναν Έγκλειστο μόναχο στο μοναστήρι Βενεδικτίνων του Podlažice κοντά στη πόλη Chrudim της Τσεχίας. Το μοναστήρι καταστράφηκε κατά τον 15ο αιώνα κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Χουσιτών (αιρετικό τάγμα).
Οι αναφορές στις καταγραφές του Codex Gigas ολοκληρώνονται κατά στο έτος 1229.
Μια μάτια στο οδοιπορικό του μοναδικού αυτού μεσαιωνικού βιβλίου μας δείχνει ότι το μοναστήρι των Βενεδικτίνων και των μοναχών του μαύρου τάγματος αναγκάστηκε να πουλήσει το Codex Gigas, το οποίο αγοράστηκε αργότερα από τη Μονή Cistercians Sedlec και κατά ειρωνεία από τους μοναχούς του λευκού τάγματος,στη συνέχεια επιστράφηκε και πάλι πίσω από το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Břεvnov.Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας των εχθροπραξιών των Χουσιτών όμως, οι μοναχοί Βενεδικτίνοι του Břevnov κατέφυγαν στο οχυρωμένο μοναστήρι στο Broumov παίρνοντας μαζί τους έναν αριθμό πολύτιμων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων και του Codex Gigas. Το βιβλίο άγρυπνα φυλασσόταν στο μοναστήρι μέχρι να περάσει στις διάσημες συλλογές του Ρούντολφ ΙΙ. Από εκεί στο τέλος του πολέμου των τριάντα ετών », μεταφέρθηκε μακριά ως ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μέρος της λείας του πολέμου στη Σουηδία.
Ως ένα μοναδικό κειμήλιο ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας το οποίο ήταν περιζήτητο.
Σύμφωνα με το μύθο που είχε ήδη καταγραφεί κατά τον Μεσαίωνα, ο συγγραφέας ήταν ένας μοναχός που έσπασε τους όρκους μοναχισμού με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε εντοιχισμό ζωντανός. Για να αποφύγει αυτή τη σκληρή ποινή υποσχέθηκε να δημιουργήσει σε ένα μόνο βράδυ ένα βιβλίο για να δοξάσει το μοναστήρι για πάντα, συμπεριλαμβανομένης όλης της ανθρώπινης γνώσης μέχρι τότε.
Κοντά στα μεσάνυχτα ήταν πιο σίγουρος ότι ο ίδιος δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο αυτό μόνος του, έτσι έκανε μια ειδική προσευχή, που δεν απευθύνεται στον Θεό, αλλά στην πεσμένο άγγελο Εωσφόρο, ζητώντας του να τον βοηθήσει να τελειώσει το βιβλίο σε αντάλλαγμα για την ψυχή του. Ο διάβολος ολοκλήρωσε το χειρόγραφο και ο μοναχός πρόσθεσε την εικόνα του διαβόλου από ευγνωμοσύνη για τη βοήθειά του.
Σε δοκιμές για να αναδημιουργηθεί το έργο, εκτιμάται ότι για να αναπαράγει κανείς μόνο την καλλιγραφία, χωρίς τις εικόνες ή τον καλλωπισμό, θα έπρεπε να γράφει για 5 συναπτά έτη χωρίς διάλειμμα.
Περίπου το ήμισυ του Codex Gigas αποτελείται από το σύνολο της Λατινικής Αγίας Γραφής στη Βουλγάτη έκδοση, εκτός από τα βιβλία των Πράξεων των αποστολων και της Αποκάλυψης. Με σειρά υπάρχουν στο Codex Gigas: Γένεση, Ησαΐας-Daniel? Ωσηέ-Μαλαχίας? Job? Σαμουήλ και Kings? Ψαλμοί-Άσμα Ασμάτων? διδάγματα Σολομώντος? Σοφία του Ιησού? Εσδράς? Τωβίτ? Judith? Εσθήρ? και Μακκαβαίων.
Μεταξύ της Διαθήκηs είναι αρχαίοι λογοι Ιώσηπος »των Εβραίων και De Bello iudaico, καθώς εγκυκλοπαίδεια ετυμολογίας του Ισιδώρου της Σεβίλλης και της ιατρικής Ιπποκράτη, ο Θεόφιλος, Φιλάρετος, και τον Κωνσταντίνο. Μετά από μια κενή σελίδα, η Καινή Διαθήκη αρχίζει με τον Μάθιου-Πράξεις, η πρώτη αποκαλυψη του James, και τα ρωμαίο εβραϊκά. Μετά την εικόνα του διαβόλου, Ο Κοσμάς της Πράγας, Χρονικό της Βοημίας, o κατάλογοs των αδελφών της Μονής Podlažice, και ένα ημερολόγιο με νεκρολόγιο, μαγικές φόρμουλες και άλλα τοπικά αρχεία γύρω από τto Codex Gigas.
Το σύνολο του εγγράφου είναι γραμμένο στα λατινικά. Επιπλέον, περιέχει εβραϊκά, ελληνικά και σλαβικά αλφάβητα (Κυριλλικά και Glagolitic).
Το χειρόγραφο περιλαμβάνει χρωματισμό σε κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο και χρυσό. Κεφαλαία γράμματα περίτεχνα φωτίζονται, συχνά σε όλη την σελίδα. Ο κώδικας έχει μια ενιαία εμφάνιση και η φύση της γραφής είναι αμετάβλητη καθ 'όλo το κείμενο, χωρίς να εμφανίζει σημάδια της ηλικίας, ασθένειας ή διάθεση εκ μέρους του συγγραφέα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι ολόκληρο το βιβλίο γράφτηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
H πρόσθια όψη, περιλαμβάνει μια μοναδική εικόνα του διαβόλου, περίπου 50 εκατοστά. Ακριβώς απέναντι από το διάβολο είναι μια ολοσέλιδη απεικόνιση της βασιλείας των ουρανών, αντιπαραθέτοντας έτσι σε αντίθεση εικόνες του Καλού και του Κακού. Αρκετές σελίδες είναι γραμμένες σε μαυρισμένη περγαμηνή και έχουν έναν πολύ ζοφερό χαρακτήρα, κάπως διαφορετικό από το υπόλοιπο του Codex Gigas. Ο λόγος για τη διαφοροποίηση του χρωματισμού είναι ότι οι σελίδες του κώδικα είναι από περγαμηνές, και από γδαρμένο δέρμα ζώου αποξηραμένο, το οποίο σκουρενει, όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως. Μέσα στους αιώνες, οι σελίδες που τις περισσότερες φορές ήταν ανοιχτόχρωμες, θα έχουν αναπτύξει αυτό το ενδεικτικό πιο σκούρο χρώμα.
Οι λεπτομέρειες του Διαβόλου.
Μετά την εικόνα του διαβόλου, υπάρχει μια σελίδα αφιερωμένη στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων και τις ασθένειες. Σε αυτή τη σελίδα υπάρχουν τρεις επικλήσεις και δύο ξόρκια, όπου πιθανότατα προορίζονται ως προστασία από τον διάβολο και όχι ως μια επίκληση, λόγω της αντιπαράθεσης τους με την προηγούμενη σελίδα.
Eκ προθέσεως είναι η περαιτέρω απομάκρυνση από τη δαιμονική σύνδεση μια εικόνα της Ουράνιας Πόλης , του Βασιλείου των Ουρανών, η οποία τοποθετείται πριν από το δαίμονα και τα ξόρκια.
Η έλλειψη επιπρόσθετων στοιχείων δαιμονικού περιεχομένου, κάνει να φαίνεται ότι η εικόνα του διαβόλου είναι παρούσα μόνο ως ένα σύμβολο, και όχι ως αντικείμενο λατρείας.
Το Codex Gigas τείνει να αφήσει ένα σκοτεινό αποτύπωμα στις περιοχές όπου και φιλοξενήθηκε.
Το Sedlec οστεοφυλάκιο (Τσεχία: Kostnice ν Sedlci) είναι ένα μικρό Ρωμαιοκαθολικό εκκλησάκι, που βρίσκεται κάτω από το Κοιμητήριο της Εκκλησίαs των Αγίων Πάντων (Hřbitovní kostel Všech Svatých) στο Sedlec, ένα προάστιο του Kutná Hora της Τσεχίας. Το οστεοφυλάκιο εκτιμάται ότι περιέχει τους σκελετούς μεταξύ 40.000 και 70.000 ατόμων, τα οστά των οποίων σε πολλές περιπτώσεις έχουν καλλιτεχνικά τοποθετηθεί ώστε να σχηματίζουν διακόσμηση και επίπλωση για το παρεκκλήσι.
Στα μέσα του 14ου αιώνα, μετά τους πολέμους με τους Xουσίτες και κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου, πολλές χιλιάδες θάφτηκαν στο νεκροταφείο, έτσι θα έπρεπε να είναι το νεκροταφείο πολύ διευρημένο. Η κατάρα της Βίβλου του Σατανά φαίνεται να είναι η αιτία των συνεχών καταστροφών, (Hussites και πανώλης), που έπληξαν την πόλη και γέμισε το νεκροταφείο της πόλης, σύμφωνα με την λαογραφία.