top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Orbs: Μύθοι και πραγματικότητα, ένας πονοκέφαλος για τους σκεπτικιστες

Updated: Apr 24, 2019


Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι παίρνουν φωτογραφίες και ασχολούνται με την καταγραφή διαφόρων φαινομένων κοινός γνωστά σαν orbs, αλλά είναι απορριπτέα ως σκόνη ή υγρασία.


Τις πιο πολλές φορές αυτό ισχύει και στην πραγματικότητα, ότι υγρασία και σκόνη συλλαμβάνεται στο φακό και μοιάζει με φωτεινές σφαίρες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πάλι, οι άνθρωποι συλλαμβάνουν όντως οπτικά φαινόμενα. Όταν ένα άτομο συλλαμβάνει μια μεγάλη εικόνα μίας σφαίρας πέφτουν όλοι πάνω του λένε και το απορρίπτουν παρά να το διερευνήσουν. Το λέω, διότι καλό είναι να μην τόσο απορριπτικοί διότι δεν περνάει από το χέρι του καθένα να απορρίπτει το κάθε τι που τραβάει η κάμερα, επειδή μπορεί να δημιουργηθούν orbs με τη ρίψη σκόνης στον αέρα.


Τι γίνεται όμως με τα σ orbs που περνάνε μέσα από ζωντανούς οργανισμούς όπως είναι το ανθρώπινο σώμα, ή που έχουν καταπληκτικές εντάσεις φωτός, orbs που κινούνται στο μοτίβο επιτάχυνσης σε ένα δωμάτιο και επιβράδυνσης, και πάλι επιτάχυνσης. Είναι αυτό πραγματικά ένας άνεμος που μετακινεί έναν κόκκο σκόνης; Τι γίνεται με τα orbs που δεν είναι «σαν σκόνη" στην εμφάνιση, και πραγματικά μπορούνε να περάσουν από το σώμα ενός ατόμου και να βγει από την άλλη πλευρά. Μπορεί σκόνη ή υγρασία να κάνει οποιαδήποτε από αυτά τα πράγματα;

Έχουν εμφανιστεί orbs στην κάμερα με εντολή. Αυτό είναι ένα γεγονός:

Επίσης εμφανίζονται orbs στην κάμερα στο φως της ημέρας και χωρίς να χρησιμοποιείται φλας, έτσι δεν είναι μόνο θέμα ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Αυτό είναι ένα γεγονός:

Οrbs έχουν ερευνηθεί από τον Δρ Miceal Ledwith, ότι υπό ελεγχόμενες συνθήκες και έδειξε ότι τα Οrbs δεν είναι ανακλώμενο φως, αλλά αυτό που είναι γνωστό στη φυσική ως "φθορισμός".

Αυτό είναι ένα γεγονός:

Έχουν διερευνηθεί επίσης από τον πειραματικό φυσικό, Dr Klaus Heinemann με διδακτορικό της NASA και του UCLA, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες χρησιμοποιώντας πολλαπλές κάμερες οι οποίες έδειξαν ότι τα Οrbs έχουν νοημοσύνη όταν καλείται να εμφανιστεί στην κάμερα, υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου. Η σκόνη όσο και να την παρακαλέσεις δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Αυτό είναι ένα γεγονός

Όποιος δεν δέχεται ότι τα εν λόγω Οrbs έχουν καταγραφεί από επιστήμονες της NASA και άλλοι, είναι απλά ο χαμένος κρίκος που έψαχνε ο Δαρβίνος.


Ίσως να μου καταλογίσουν την σκληρή κριτική μου σε αυτούς που ασκούν μια εχθρική στάση στους απέναντι , που αφορά το παραφυσικό, τα Οrbs, αλλά το γεγονός της κατασκευής μαγαζιών, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της απόρριψης των πάντων και όλων, δηλητηριάζοντας συνάμα τα μυαλά στο νεανικό κοινό που απευθύνονται, με σκοταδιστικές απόψεις και επιχειρήματα επιπέδου δημοτικού σχολείου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι, είτε αυτοί κινούνται κακόβουλα για τους δικούς τους λόγους, είτε έχουμε να κάνουμε με κάποιο είδος '' παραφυσικής '' και επικίνδυνης άγνοιας.

Επιτρέψτε μου να δείξω γιατί δεν είναι όλες οι σφαίρες είναι η σκόνη.

Φυσικά και δεν είναι κάθε "Οrb" που συλλαμβάνεται στη φωτογραφική μηχανή παραφυσικό. Η κάμερα "δεν λέει ψέματα», λέει μία παλιά έκφραση, αλλά η φωτογραφική μηχανή μπορεί να ''πιάσει'' άλλες ανωμαλίες που σίγουρα μπορεί να μοιάζουν Οrb, και αυτές οι διακυμάνσεις χρησιμοποιούνται από τη κοινότητα σκεπτικισμού για να περάσει οτι όλα τα Οrb είναι σκόνη, υγρασία, ή κόκκοι γύρης και ούτω καθεξής. Θα συμφωνήσω ότι είναι δυνατόν η κάμερα να συλλάβει σκόνη, υγρασία, σταγόνες της βροχής, χιονιού και άλλα σωματίδια, ακόμα και ιπτάμενα έντομα.

Υπάρχουν ακόμα πολλές ιστοσελίδες που ασχολούνται με την έρευνα του παραφυσικού, που δείχνουν φωτογραφίες Οrb ως αποδεικτικά στοιχεία παραφυσικής δραστηριότητας.


Οrb μπορούν να εμφανίζονται σε βίντεο και φωτογραφίες, και γενικά μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι είναι ένα πρώιμο στάδιο εκδήλωσης κάποιου πνεύματος. Εμείς γενικά διαφωνούμε. Γιατί αυτές οι «σφαίρες» να εμφανίζονται μόνο σε φωτογραφίες; Ενώ δεν φαίνονται στη πραγματικότητα;

Αν ήταν έστω και λίγο, δέσμες ενέργειας που επιπλέουν γύρω, θα ήταν εξίσου ορατό το φαινόμενο και στο γυμνό ανθρώπινο μάτι αλλά και ως προς την κάμερα.

Στην πραγματικότητα, είναι συχνά μόνο οι κάμερες με φλας, που είναι τοποθετημένο

κοντά στο φακό, που εμφανίζονται τα Οrb. Αν το φλας δεν πυροδοτηθεί, δεν έχουμε σφαίρες. Και φωτογραφίες με Οrb είναι πιο συχνές σε ψηφιακές κάμερες παρά τις συμβατικές με φιλμ.

Αυτό δεν είναι όμως εξαιτίας της ψηφιακής συσκευής καταγραφής, αλλά εξαιτίας του συμπαγούς σχεδιασμού της φωτογραφικής μηχανής , το μικρό εστιακό μήκος και το μικρό άνοιγμα του φακού και η στενή εγγύτητα του φακού με το φλας.

( Τα Orbs προκαλούνται από το φλας είναι κυρίως με την επιφύλαξη του παρόντος άρθρου, αλλά και από τον ήλιο ή άλλες πηγές φωτός στην εικόνα μπορεί να προσκαλέσουν Orbs

λόγω αντανάκλασης του φακού. Αυτά μπορεί να χαρακτηριστούν λανθασμένα ως παραφυσικό φαινόμενο- βλέπε παραδείγματα).



Orbs που προκαλούνται από flash στην compact φωτογραφική μηχανή.

Η κίτρινη περιοχή, είναι η περιοχή του φώτο-φλας. Η μπλε περιοχή είναι η περιοχή που βλέπει ο φακός, και η πράσινη περιοχή είναι η περιοχή που το φλας προκαλει Orbs μέσα στο πεδίο του φακού.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το φλας φωτίζει τα σωματίδια σκόνης που παρασύρονται πολύ κοντά σε αυτόν. Αυτά στη συνέχεια αντανακλούν το φως πίσω στο φακό της κάμερας, αλλά είναι πολύ κοντά για να είναι στο επίκεντρο. Ένας φακός βλέπει ένα out-of-focus

σημείο του φωτός γνωστό ως «κύκλος της σύγχυσης», και όσο πιο

εκτός εστίασης είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος. Είναι ο κύκλος

σύγχυσης η εικόνα για την ψηφιακή φωτογραφία ή το φιλμ που εμφανίζεται ως Orbs.

Όταν το φλας είναι κοντά στο φακό, ο κώνος φωτός που βγάζει έξω διασταυρώνεται με το κωνικό σχήμα και κάλυψη του φακού. Αυτή η περιοχή επικάλυψης είναι όπου τα σωματίδια σκόνης (ή αερομεταφερόμενα σταγονίδια νερού, μικροσκοπικά έντομα κλπ)

θα γίνουν « Orbs ».

Γιατί συνήθως δεν υπάρχουν Orb σε φωτογραφίες από DSLR μηχανή;

Τον τελευταίο καιρό έχω χρησιμοποιήσει μια DSLR ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με ένα μεγάλο φλας


που βρίσκεται περίπου 20 εκατοστά πάνω από το φακό. Σε ένα δωμάτιο, όπου μια compact φωτογραφική μηχανή βγάζει φωτογραφίες με Orb (σκόνη), η DSLR δεν δείχνει τίποτα.

Αυτο ειναι επειδή τα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται κοντά στο flash είναι

στην πραγματικότητα πάνω από το φακό, έξω από την περιοχή κάλυψης του.

Θα δείτε επίσης σφαίρες να παρασύρονται σε σε βίντεο,

αλλά συνήθως μόνο όταν υπάρχει μια πηγή φωτός (Infra Red) που βρίσκεται κοντά στο φακό της βίντεοκάμερας. Στη περίπτωση των καμερών παρακολούθησης IR, τα LED IR περιβάλλουν το φακό. Αυτοί θα δείξουν από κοντά τα σωματίδια σκόνης, σαν Orb.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν , είναι η συμπίεση JPEG αρχείο όπου χρησιμοποιείται από τις περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές compact, και η εφαρμογή για ψηφιακή όξυνσης της κάμερας. Αυτές οι διαδικασίες, καθώς και η οπτική

ποιότητα του φακού, ενίσχυση των χρωμάτων κτλ μέσα στο Orb, το καθιστούναι πιο έντονο

από αυτό που είναι: Δηλαδή, κατοπτρική λάμψη αντανάκλασης των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων.

Τα σωματίδια σκόνης κινούνται σε ρεύματα αέρα, τα οποία μεταβάλλονται όταν ανοίγετε μια πόρτα για να περπατήσετε σε ένα δωμάτιο ή διάδρομο. Η ανθρώπινη κίνηση διεγείρει τη σκόνη. Φωτογραφίες σκόνης, με μικρούς φωτεινούς κύκλους , σε φιλμ ή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υπάρχουν, όταν φωτίζονται από φωτεινές πηγές κοντά στο φακό της κάμερας. Αυτή η περίπτωση εξηγεί σχεδόν κάθε «Orb» σε φωτογραφία που θα δείτε ποτέ.

«Σχεδόν», διότι είμαστε ανοιχτόμυαλοι και θεωρούμε ότι κάθε νέο στιγμιότυπο ενός Orb ως ξεχωριστή περίπτωση. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, όπως ως αντανάκλαση στου φακό, αποσύνθεση φυσαλίδας φυσικού αερίου, στατική ηλεκτρική δραστηριότητα ή άλλες σημειακές πηγές φωτός, όπως η καύτρα από τσιγάρο, πυγολαμπίδες, κ.λπ.

Η πλειοψηφία των orbs που εμφανίζονται σε φωτογραφίες που λαμβάνονται σε γνωστές τοποθεσίες υπερφυσικά ενεργές, είναι συνήθως εκτός εστίασης του φακού σωματίδια σκόνης κοντά στο φακό της κάμερας και φωτίζονται από το φλας ή άλλη φωτεινή πηγή.

Τα σωματίδια μπορεί να εμφανίζονται κάπως διαφορετικά ανάλογα με τη σύνθεση της σκόνης.

Για να φανεί αυτό το γεγονός, οι ακόλουθες δύο φωτογραφίες τραβήχτηκαν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, καταδεικνύουν ένα παράδειγμα orbs σκόνη και τα orbs από την υγρασία.

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει ένα orb σκόνης.


Η σκόνη είναι στο σημείο που δείχνει το κόκκινο βέλος, ένας πιο σκούρος πυρήνας, το σώμα του σωματιδίου σκόνης που αντανακλούσε το φως.

Η δεύτερη εικόνα δείχνει ένα σύμπλεγμα από orbs υγρασίας.


Είναι χαρακτηριστική αυτή ηεμφάνισή του έτσι σαν τσαμπί απο πολλά orbs κοντά μεταξύ τους, ακριβώς όπως θα ήταν και τα σταγονίδια υγρασίας σε μια ομιχλώδη νύχτα.

Η εικόνα που ακολουθεί (Εικόνα1)


λήφθηκε από το διάζωμα ενός τρίτου όροφο. Ο λόγος γίνεται για τη σφαίρα που εμφανίζεται στην πόρτα του δεύτερου ορόφου. Σε αυτήν την εικόνα δεν έχουμε καμία αναφορά της απόστασης για το orb. Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε να είναι ένα παραφυσικό orb ή θα μπορούσε να είναι μια σφαίρα σκόνης.

Στην παρακάτω εικόνα (Εικόνα2) κάνουμε μεγέθυνση για να πάρετε μια πιο προσεκτική ματιά. Παρατηρήστε ότι η σφαίρα δεν έχει σκούρο πυρήνα, όπως η συνηθισμένη σφαίρα της σκόνης. Αντ 'αυτού, έχει στίγματα σκίασης στην επιφάνειά του.

Στην παρακάτω εικόνα αυξήσαμε την

αντίθεση με την ενίσχυση των λεπτομερειών της σφαίρας.


Παρατηρούμε τη γεμάτη στίγματα σκίαση της επιφάνειας και το φωτεινότερο στεφάνι στην περιφέρεια. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε μέτρηση της απόστασης μεταξύ του orb και του φακού.

(Εικόνα 1 με zoom & αυξημένο κοντράστ)

Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε στη μεγέθυνση να ρίξουμε μια

πιο προσεκτική ματιά. Παρατηρήστε ότι η σφαίρα εξακολουθεί να διατηρεί τα

ίδια χαρακτηριστικά όπως και στην πρώτη εικόνα. Εκεί είναι επίσης μια άλλη σφαίρα που φαίνεται να είναι περαιτέρω κάτω στο διάδρομο.

Αλλά τώρα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η σφαίρα κινείται προς την πόρτα αφού βλέπουμε ότι ένα μέρος της είναι κρυμμένo από τη λάμπα στο ταβάνι.


Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να αυξήσoυμε την αντίθεση για να βελτιώσει τις λεπτομέρειες της σφαίρας. Παρατηρήστε, ακόμα έχει στίγματα σκίασης στην επιφάνεια της και έχουμε το φωτεινότερο στεφάνι στην περιφέρεια.


Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η μικρότερη σφαίρα είναι παραφυσικής προέλευσης, αν και φαίνεται να έχει το χαρακτηριστικό φωτοστέφανο όπως η μεγαλύτερη σφαίρα.

Από τα φωτογραφικά τεκμήρια που παρουσιάζονται παραπάνω, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η σφαίρα που αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό παραφυσικής προέλευσης.


Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η σφαίρα δεν είναι αυτοφωτιζόμενη στο μήκος κύματος του ορατού φωτός στο ανθρώπινο μάτι, και η σύνθεσή του είναι είτε μια ουσία ή κάποιου τύπου πεδίου ενέργειας που μερικώς αντανακλά το φως από το φλας της κάμερας. Το φωτιστικό με τη μπλε λάμπα που κρέμεται πάνω, είναι περίπου 5 ίντσες σε διάμετρο. Συγκρίνοντας το μέγεθος της σφαίρα με το φως, η σφαίρα φαίνεται να είναι τουλάχιστον πέντε ίντσες σε διάμετρο.

Ιδιότητες και Έννοιες του Φωτός και των χρωμάτων

H άριστη γνώση της φύσης του φωτός και η κατανόηση του μηχανισμού αντίληψης του φωτός παρέχει τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη κατανόηση των οπτικών τεχνικών μέτρησης. Ωστόσο, για το πρακτικό μέρος, είναι απαραίτητο να εξηγηθεί η δημιουργία και μετάδοση του φωτός σαν ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Εφόσον ο αναγνώστης ως δέχεται το μήκος κύματος ως τη πιο σημαντική παράμετρο που περιγράφει την ποιότητα του φωτός.

Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το φως με διαφορετικά μήκη κύματος ως διαφορετικά χρώματα (σχήμα II.1.), εφ 'όσον η μεταβολή του μήκους κύματος περιορίζεται στο εύρος μεταξύ 400 nm και 800 nm (1 nm = νανόμετρο 1 = 10-9 Μ).

Στο οπτικό εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το μήκος κύματος δίνεται μερικές φορές επίσης σε Angstrom (Α = 10-10 m).

Εκτός της περιοχής αυτής, τα μάτια μας δεν είναι ευαίσθητα στην ηλεκτρομαγνητική

ακτινοβολία και ως εκ τούτου δεν έχουμε καμία αντίληψη του υπεριώδους (UV, 400 nm κάτω) και υπέρυθρου φωτος (IR, πάνω από 800 nm ακτινοβολίας).

Fig. II.1. Monochromatic electromagnetic radiation of different wavelengths between 400 nm and 800 nm causes the

impression of different colors. Outside this wavelength range, the human eye is insensitive.


Σχ. II.1. Μονοχρωματική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διαφορετικών μηκών κύματος μεταξύ 400 nm και 800 nm προκαλεί την εντύπωση των διαφορετικών χρωμάτων. Έξω από αυτήν την περιοχή μήκους κύματος, το ανθρώπινο μάτι είναι τυφλό.

Η περιοχή μήκους κύματος της οπτικής ακτινοβολίας

Σύμφωνα με το πρότυπο DIN 5031, ο όρος «οπτική ακτινοβολία" αναφέρεται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή μήκους κύματος μεταξύ 100 nm και 1 mm.

Οι όροι "φως" και "ορατή ακτινοβολία" (VIS) ανατρέξτε στην περιοχή μήκους κύματος μεταξύ 400 nm και 800 nm, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

Οπτική ακτινοβολία με μήκη κύματος μικρότερα από 400 nm ονομάζεται υπεριώδη (UV)

ακτινοβολία και υποδιαιρείται περαιτέρω σε UV-A, UV-B και UV-C σειρές. Παρομοίως, υπέρυθρη (IR) ακτινοβολία καλύπτει το φάσμα μηκών κύματος άνω των 800 nm και υποδιαιρείται σε IR-A, IR-Β και IRC κλίμακες (DIN 5031, μέρος 7).


Σχ. II.2. Εύρη μηκών κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Οι οπτικές ιδιότητες των υλικών δεν είναι σταθερές, δεδομένου ότι εξαρτώνται από πολλές

παραμέτρους όπως:

• πάχος του δείγματος

• Οι συνθήκες της επιφάνειας

• γωνία πρόσπτωσης

• θερμοκρασία

• η φασματική σύνθεση της ακτινοβολίας

• φαινομένων πόλωσης.

Έτσι, για να μην μακρηγορούμε προκειμένου να πραγματοποιήθεί ένα σωστό κυνήγι φαντασμάτων επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε Infra Red φωτισμό, και Ultra Violet Illuminators, προκειμένου να ξεπεραστούν τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, και σε αποστάσεις μακριά από το φακό της φωτογραφικής μηχανής για να γίνουν αόρατα τα σωματίδια σκόνης ή ακόμη και τα μεγαλύτερα σωματίδια, όπως η στάχτη.

Όσο χαμηλότερο είναι το μήκος κύματος στο υπεριώδες φως ή υψηλότερο από το υπέρυθρο φως που χρησιμοποιούμε, εξαλείφει ουσιαστικά κάθε πιθανότητα να έχουμε μια σφαίρα σκόνης και αντίστοιχα μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καταγράψει ένα παραφυσικό orb.

Αυτός είναι και ο λόγος που η καλή γνώση της φυσικής και ένα καλός εξοπλισμός δίνει κύρος στην εκτίμηση του ερευνητή.

Χ. Καραλιώτας Codex Cultus Concept

221 views0 comments
bottom of page