γράφει ο Χ. Μανούσης
Εισαγωγή
Ο Emanuel Swedenborg είναι μια ιδιαίτερη ιστορική προσωπικότητα και αυτό γιατί παρόλο που ήταν κορυφαίος σε αρκετούς από τους τομείς σπουδών του, μέχρι τις μέρες μας παραμένει άγνωστος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά πνευματικών εμπειριών όπως οράματα που άλλαξαν εντελώς την πορεία της ζωής του και αφοσιώθηκε στη συγγραφή και δημοσίευση αυτών των εμπειριών όπως επίσης και των απόψεών του για την θρησκεία τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο για την εποχή του.
Ποιος ήταν όμως ο EmanuelSwedenborg;
Σύντομο βιογραφικό
Ο EmanuelSwedenborg (1688-1772) γεννήθηκε στην Σουηδία το 17ο αιώνα και ασχολήθηκε με τις επιστήμες, την φιλοσοφία και την θεολογία. Τον θεωρούσαν σπουδαίο και τον αποκαλούσαν με διάφορα προσωνύμια όπως «παγκόσμια ιδιοφυία», «πολυμαθή» ή «άνθρωπο της Αναγέννησης» . Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής δεν είχε μόνο μία ασχολία αλλάπολλές που στην εποχή μας θα φαινόταν τουλάχιστον παράλογο. Ήταν ψυχολόγος, αεροναυπηγός, μαθηματικός, γεωλόγος, μεταλλουργός, ανατόμος, βοτανολόγος, φυσικός, αστρονόμος, εφευρέτης, συγγραφέας, ποιητής και μουσικός.
Για αυτό που έμεινε γνωστός είναι για τις εμπειρίες που βίωσε στα 50 του, οι οποίες τον αφύπνισαν πνευματικά.Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του, βίωσε όνειρα και οράματα είτε καλά είτε άσχημα. Ήταν εκείνη η περίοδος που πήρε την απόφαση να κάνει στροφή στην καριέρα του. Παραιτήθηκε από τη δουλειά του, έμαθε Εβραϊκά και ξεκίνησε την συγγραφή φτάνοντας στην έκδοση 25 βιβλίων γραμμένα στα Λατινικά, μιας και ήταν η δημοφιλέστερη γλώσσα της εποχής εκείνης.
Βιβλιογραφία
Με το που άρχισαν τα οράματα άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει τα βιβλία μιας και πίστευε πως αποτελούσαν σημαντικό μήνυμα για την ανθρωπότητα. Σκοπός του ήταν να δώσει μια νέα πνοή στην αντίληψη για την Θεία φύση, τον πνευματικό κόσμο, τη Βίβλο, το ανθρώπινο μυαλό και τον δρόμο προς την σωτηρία (λύτρωση).
Στα βιβλία του επιδίωκε να περιγράφει σχολαστικά τις εμπειρίες του, όπως εκείνη του θανάτου, θεωρώντας την ως μια όμορφη και ειρηνική μετάβαση και πως εκείνος ο κόσμος είναι πιο πραγματικός από τον δικό μας και πως οι επιλογές μας είναι αυτές που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Όσοι πεθαίνουν εδώ σε μικρή ηλικία, εκεί ενηλικιώνονται ενώ όσοι πεθαίνουν από γηρατειά γίνονται ξανά νέοι.
Για εκείνον, ο Θεός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά,απεριόριστη αγάπη για τον κόσμο που δημιούργησε και σοφία. Εξέτασε ποιος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ήταν: «H ένωση του Δημιουργού με ταΔημιουργήματά του». Εστίασε την έρευνα του στη σχέση μεταξύ φυσικού και πνευματικού κόσμου πιστεύοντας πως με την ίδια αγάπη που ο Θεός φέρνει το φως του ήλιου σε εμάς με τον ίδιο τρόπο η αγάπη και η σοφία μοιράζεται απλόχερα στον πνευματικό.
Ένα πρόβλημα που τον βασάνιζε ήταν η ύπαρξη του Κακού και η επίλυσή του, κάτι που το θεωρούσε ως μια πνευματική πρόκληση. Αυτή η πρόκληση ήταν να ανακαλύψει πως θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στο Σύμπαν ένας Θεός που έχει απεριόριστη αγάπη για τα Δημιουργήματά του και ταυτόχρονα το Κακό που αποσκοπεί στην ταλαιπωρία (με οποιουσδήποτε τρόπους και μέσα) αυτών. Προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα που συνήθως τίθεται ως επιχείρημα από τους άθεους: «Γιατί ένας παντοδύναμος Θεός δεν μοιράζει χαρά και πλούτη σε όλους για να είναι ευτυχισμένοι;», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Θεός πράττει κατά βούληση έχοντας υπόψη το καλό όλων (με μια προσωπική πινελιά, να συμπληρώσω πως το θαύμα δεν εκβιάζεται…).
Επίλογος
Η ζωή και το έργο του Emanue lSwedenborg αποτελεί μία από τις περιπτώσεις όπου η αναγνωσιμότητα έρχεται μετά θάνατον (σαν την περίπτωση με τον NikolaTesla). Μπορεί να μην δημιούργησε δικό του δόγμα παρόλα αυτά μέχρι και τις μέρες μας έχει πολλούς υποστηριχτές!
Από την πρώτη στιγμή, η εκκλησία δεν έκανε δεκτές τις απόψεις του γιατί όπως έλεγε ο ίδιος είχε επικοινωνία με πνεύματα, κάτι που ήταν και είναι ενάντια στα πιστεύω της. Επίσης, ο τρόπος που προσδιόριζε τον Παράδεισο και την Κόλαση δεν ταίριαζε στις διδαχές της, μιας και ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει το Κακό αλλά με τις πράξεις μας δημιουργούμε τον δικό μας παράδεισο ή Κόλαση όπως επίσης υποστήριζε πως η πραγματικότητα που ζούμε είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας μιας και τη δημιουργούμε με τις πράξεις μας, επίσης πίστευε πως ο Παράδεισος δεν είναι επιλεκτικός ούτε σε φυλές ούτε σε θρησκείες.
Comentarios