top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Οδηγός Ghost Hunting για αρχάριους



Εισαγωγή

Κατά καιρούς δεχόμαστε ερωτήσεις για την διαδικασία που ακολουθείται για την πραγματοποίηση του GhostHuntingή τον απαιτούμενο εξοπλισμό! Αν και το YouTube είναι γεμάτο tutorial, κανένα δεν εξηγεί επαρκώς τον απαραίτητο εξοπλισμό ή τυχών κινδύνους που εγκυμονεί. Καταρχήν ως ομάδα, είμαστε ενάντια στο να ωθούμε ανθρώπους «στο άθλημα» του GhostHunting. Από την άλλη, το να αφήνουμε κάποιους ως έρμαια του κάθε τυχάρπαστου Youtuber που πιθανών δεν έχει την απαραίτητη γνώση, πόσο μάλλον εμπειρία, να εξηγήσει τα απαραίτητα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα στοιχειώδη μα καθόλου ελλειπή οδηγό!

Απαραίτητες Προϋποθέσεις

Για να πραγματοποιηθεί το GhostHunting, πρέπει να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Οι βασικότερες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν σε κάποιον για να ξεκινήσει είναι οι παρακάτω:

1) To Ghost Hunting πρέπει να πραγματοποιείται από άτομα ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ετών, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή αλλου ειδους ψυχικές διαταραχές.

2) Να μην δοκιμάζετε σε κατοικήσιμους χώρους (το ίδιο το σπίτι μας/σπίτια άλλων!) εκτός εάν υπάρχουν ήδη τα φαινόμενα αυτά στο χώρο κατοικίας,οπότε και αυτός είναι το μέρος που χρειάζεται να διερευνηθεί.

3) Να πραγματοποιείται από ομάδα ατόμων (και φυσικά ισχύει «ο κανόνας» όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα αλλά σίγουρα όχι από ολόκληρο πούλμαν από άτομα).

Τι είναι το Ghost Hunting

Ghost Hunting είναι η μελέτη φαινομένων σε χώρους/κατοικίες/κτήρια και η προσπάθεια καταγραφής τους με σύγχρονα μέσα και η συλλογή στοιχείων για αυτά. Έχει κατακριθεί από πολλούς γιατί δεν στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους, γι'αυτό χαρακτηρίζεται ως "ψευδοεπιστήμη".

Ο ρόλος του ερευνητή

Ο ρόλος του ερευνητή παραφυσικών φαινομένων είναι να γνωρίζει την ιστορία του χώρου, να είναι αντικειμενικός, να σέβεται τον χώρο και οτιδήποτε μπορεί να κατοικεί εκεί. Ο απώτερος σκοπός του πρέπει να είναι η ανίχνευση και ταυτοποίηση κάτι ως ανεξήγητου και όχι η ερμηνεία του.

Επιλογή των μελών της ομάδας

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η επιλογή των μελών, παρά του εξοπλισμού. Τα βασικά προσόντα θα μπορούσαν να είναι: τυχών προϋπηρεσία, γνώση εξοπλισμού, θάρρος (για ορισμένους δεν είναι δεδομένο), υπομονή (δεν νοείται σε όλα τα μέρη που θα πάτε να έρθετε άμεσα σε «επαφή», πόσο μάλλον να θεωρείτε και δεδομένη «την επαφή»!) μα το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο να επιτευχθεί είναι «η χημεία» μεταξύ των μελών!

Αν υπάρχει κάτι δύσκολο στην διαδικασία επιλογής είναι ο ελεύθερος χρόνος των μελών όπως επίσης και οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες/αντιλήψεις που μπορεί να έχουν (εξάλλου δεν είμαστε όλοι ίδιοι χαρακτήρες!).

Εξοπλισμός

Ο πιο διαδεδομένος εξοπλισμός είναι:


1) EVP (ElectronicVoicePhenomena)

Tα ηλεκτρονικά φαινόμενα φωνής (EVP) είναι ήχοι που εντοπίζονται σε ηλεκτρονικές εγγραφές οι οποίες είτε έχουν καταγραφεί τυχαία είτε σκόπιμα. Οι λάτρεις του Ghost Hunting θεωρούν ότι το EVP αποτελεί μορφή παραφυσικού φαινομένου που συχνά συναντάται σε καταγραφές με στατικό θόρυβο. Στον αντίποδα, οι επιστήμονες θεωρούν το EVP ως μια μορφή "ακουστικής παρειδολίας (ερμηνεία τυχαίων ήχων ως φωνές) και ως μια ψευδοεπιστήμη. Το EVP και το ITC στην επιστημονική κοινότητα θεωρούνται μη αποδεκτές συσκευές και επομένως οι περισσότερες έρευνες στον τομέα αυτό διεξάγονται από ερασιτέχνες ερευνητές που στερούνται κατάρτισης και πόρους για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και οι οποίοι υποκινούνται από υποκειμενικές αντιλήψεις.


2) EMF (ElectromagneticField)

Οι μετρητές EMF ανιχνεύουν πεδία που εκπέμπονται με τη μετακίνηση ηλεκτρικά φορτισμένων αντικειμένων. Η θεωρία του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου έγκειται στο συνδυασμό ενός ηλεκτρικού πεδίου που παράγεται από ένα φορτισμένο αντικείμενο και του μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται όταν το φορτισμένο αντικείμενο κινείται. Στην καθημερινότητα, οι μετρητές ηλεκτρομαγνητικού πεδίου χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση προβλημάτων ηλεκτρικής καλωδίωσης και ηλεκτρικών γραμμών και για την ανάγνωση μετρήσεων σε εργαζόμενες συσκευές. Στο Ghost Hunting, οι μετρητές χρησιμοποιούνται για να αναζητήσουν "κορυφές" στο σήμα,με τις κορυφές να υποδηλώνουν μια αλλαγή στο ηλεκτρικό ρεύμα και επομένως την ύπαρξη κάποιας οντότητας. Η συσχέτιση μεταξύ EMF μετρητών και φαντασμάτων γίνεται συχνά αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν αυτά τα δύο.

Δευτερεύον εξοπλισμός


1)Kinect

Στις έρευνές μας θα μπορούσαμε προαιρετικά να χρησιμοποιήσουμε το Kinect της Microsoft (φυσικά συνδεμένο σε φορητό υπολογιστή) για την ανίχνευση κινήσεων. Η αναβαθμισμένη έκδοση του έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, με την τριπλάσια πιστότητα έναντι του προκατόχου του και μπορεί να παρακολουθεί χωρίς ορατό φως χρησιμοποιώντας ένα ενεργό αισθητήρα IR. Έχει ένα 60% ευρύτερο οπτικό πεδίο και μπορεί να ξεκινήσει την ανίχνευση από το 1 μέτρο από τον αισθητήρα σε σύγκριση με τα 3 μέτρα που έχει το αρχικό Kinect, και έχει την δυνατότητα να εντοπίσει έως και 6 σκελετικές δομές ταυτόχρονα.


Το Kinect προσδιορίζει τα σχήματα που έχει μπροστά του, τα οποία αν είναι ανθρώπινα ξεχωρίζονται από τα κεφάλια και τα άκρα. Το λογισμικό έχει την ικανότητα να καταγράψει την κίνηση μέσα από περισσότερα από 48 σημεία άρθρωσης οπότε ήδη γνωρίζει πώς μπορεί να κινηθεί ένα ανθρώπινο σώμα π.χ. ξέρει ότι το κεφάλι δεν μπορεί να γυρίσει 360 μοίρες στο λαιμό μας. Για τους λόγους αυτούς, το σύστημα Kinect αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στο σύγχρονο Ghost Hunting και στην ανάλυση παραφυσικών φαινομένων.

2) Φωτογραφική μηχανή/κάμερα

Εδώ….οι γνώμες διίστανται! Και αυτό γιατί εξαρτάται από τα λεφτά που ο καθένας μπορεί να διαθέσει…Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως θα χρειαστείτε οπωσδήποτε 2 βιντεοκάμερες με υπέρυθρες, gimbal για καλύτερες λήψειςκαι 2 φωτογραφικές μηχανές που να βγάζουν αρκετά καλές φωτογραφίες το βράδυ.

Απλουστευμένοςκαι φθηνός εξοπλισμός


1) Εκκρεμές

Ένα απλό εκκρεμές στερεομένο σε ένα τρίποδο με ένα κορδονάκι είναι κάτι πολύ απλό περιμένωντας να παρατηρηθεί μία κίνηση του σε αυτό. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να μην υπάρχει καποιο ρεύμα αέρα το οποιο να επηρρεάσει το πείραμα αυτό. Επίσης το ιδιο ισχύει όταν χρησιμοποιούμε ένα κερί με τη φλόγα του.

2) Πυξίδα

Η πυξίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σαν εργαλείο ανίχνευσεις περίεργης δραστηριότητας. Σε ακίνητη πυξίδα προσπαθούμε να δούμε εαν υπάρχει κινηση και αποκλιση του δείκτη από τον βορρά.


3) Φακός

Ο φακός είναι χρήσιμος τόσο για το γεγονός οτι φωτίζει τα σκοτεινά μονοπάτια που διαβαίνουμε κατά την διάρκεια της έρευνας, αλλα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο ανίχνευσεις δραστηριότητας, Αφήνωντας τον φακό αναμένο στο κεντρο δραστηριότητας, και περιμένουμε να δούμε εάν θα έχουμε αλλαγές στην ένταση του φωτός από εξωτερικές επιρροές.


Επιλογή τοποθεσίας

Μπορεί η επιλογή των μελών που αποτελούν την ομάδα να είναι σημαντική, εξίσου όμως σημαντική είναι και η τοποθεσία που θα διεξαχθεί η έρευνά μας!

Η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να στηρίζεται σε δεδομένα και όχι εικασίες/πειραματισμούς. Όταν λέμε δεδομένα εννοούμε να στηρίζεται σε ιστορίες (ακόμα και μυθολογία/λαογραφία), αστικούς μύθους (και ας είναι τις περισσότερες φορές ανακριβείς) και σε ιστορικά γεγονότα (που μπορεί να περιλαμβάνουν βασανισμό/θάνατο).

Οι τοποθεσίες μπορεί να είναι: αρχαιολογικοί χώροι (υπομονή με την γραφειοκρατία για την χορήγηση άδειας), εγκαταλειμμένα δημόσια κτήρια (γραφειοκρατία και εδώ), εγκαταλειμμένα σπίτια/κτήρια ή ακόμη σε δημόσιο χώρο/δάση. Καλό θα ήταν να αποφύγετε την έρευνα σε ιδιωτικές κατοικίες εκτός αν υπάρχει ισχυρή ένδειξη οντοτήτων….

Ασφάλεια

Η ασφάλεια αποτελεί το Α και το Ω κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αρχικά πρέπει να πάτε στη τοποθεσία που επιλέξατε κατά την διάρκεια της ημέρας για να εξετάσετε τους χώρους, πιθανούς κινδύνους (αξιολόγηση σοβαρών ζημιών, χώρου) όπως επίσης να εξετάσετε αν υπάρχει πρόσφατη δραστηριότητα στο χώρο από περιθωριακές ομάδες. Κατά την διάρκεια της βραδινής έρευνας, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας, τουλάχιστον τα εξής:

1) Κουτί πρώτων βοηθειών

2) Νερό και τροφή

3) Δεύτερο/Τρίτο κινητό τηλέφωνο

472 views0 comments
bottom of page