top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Ποιος πραγματικά σκότωσε τον Αβραάμ Lincoln;



Όπως πιθανόν όλοι γνωρίζουμε ο Αβραάμ Lincoln θεωρείται ένας από τους καλύτερους προέδρους της Αμερικής, ο οποίος δολοφονήθηκε στο θέατρο Ford στις 15 Απριλίου του 1865 από τον ηθοποιό John Wilkes Booth. Έχοντας παίξει παλιότερα στο θέτρο Ford, ο Booth γνώριζε το προσωπικό, τα κατατόπια του θεάτρου και τα πιθανά αδύναμα σημεία του, οπότε δεν θα ήταν δύσκολο να πλησιάσει το προεδρικό θεωρείο και να δολοφονήσει τον Lincoln. Υπάρχει περίπτωση ο Booth να μην δεν έδρασε μόνος του αλλά να είχε βοήθεια από συνεργούς, πιθανόν και συνεργάτες του Lincoln;

Κατάστρωση σχεδίου


Ο Booth αδιαμφισβήτητα ήταν αυτός που σχεδίασε την δολοφονία του Lincoln, αλλά πιθανόν είχε βοήθεια από τουλάχιστον οχτώ συνεργούς. Ως υποστηρικτής της Συνομοσπονδίας, είχε προσλάβει μια ομάδα ομοϊδεατών (όσων ύπερ της διατήρησης δούλων), τους George Atzerodt, David Herold, Lewis Powell, Samuel Arnold και Michael O'Laughlen. Ως τόπο συνάντησης, είχαν το σπίτι της Mary Surratt όπου κατέστρωναν και τα σχέδιά τους.


Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την απαγωγή του προέδρου Lincoln το οποίο κατέρρευσε με την κατάργηση ανταλλαγής αιχμαλώτων από τον Ulysees Grant. Έτσι ο Booth το ανασκεύασε, σχεδιάζοντας την απαγωγή του στις 17 Μαρτίου μετά την θεατρική παράσταση στο στρατιωτικό νοσοκομείο Campbell ώστε να πιέσει την επαναφορά της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Τελικά και αυτό δεν πέτυχε μιας και ο Lincoln άλλαξε τελευταία στιγμή τα σχέδιά του. Και έτσι ο Booth θεώρησε πιο βολικό να τον σκοτώσει παρά να τον απαγάγει.



Παρευρισκόμενος στην επανεκλογή του Lincoln στις 4 Μαρτίου 1865 ως Προέδρου της Αμερικής, ο Booth έγραψε: “Τι θαυμάσια ευκαιρία είχα, αν επιθυμούσα να σκοτώσω τον Πρόεδρο στην επανεκλογή του”. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του για το δικαίωμα ψήφου στους μαύρους, ο Booth έγραψε: “Αυτή θα είναι η τελευταία του ομιλία”.

Στις 14 Απριλίου 1865, ο Booth έμαθε πως ο Lincoln θα πήγαινε στην παράσταση στο θέατρο Ford. Μάζεψε τους συνεργάτες του στο σπίτι της Surratt όπου αποφάσισαν μαζικά χτυπήματα στις 10:15 το βράδυ. Οι Herold και Powell θα δολοφονούσαν τον Γραμματέα του Κράτους, William Seward, ο Atzerodt τον αντιπρόεδρο Andrew Johnson στο ξενοδοχείο Kirkwood και ο Booth θα αναλάμβανε τον Lincoln.

Ο Booth, ως ηθοποιός, γνώριζε “κάθε γωνιά” του θεάτρου όπως επίσης και την κατάλληλη στιγμή που θα πραγματοποιούσε το σχέδιο του: Την στιγμή που το κοινό γελάει περισσότερο από άλλες φορές. Και όντως, ο Lincoln, δολοφονήθηκε εκείνη την στιγμή, πίσω από το αριστερό αυτί ενώ αμέσως μετά φώναξε στα λατινικά «Sic semper tyrannis!», δηλαδή «Έτσι πάντα στους τυράννους!» . Πάνω στον πανικό του, ο Booth πήδηξε από ύψος σχεδόν τεσσάρων μέτρων στην σκηνή και από την πόρτα της σκηνής πήγε στο δρομάκι που περίμενε το άλογό του. Ο Lincoln πέθανε την επόμενη μέρα στις 7:25 το πρωί και στις 11:00 ορκίστηκε ο Johnson.

Μπορεί η πιο πάνω ιστορία σε γενικές γραμμές να είναι γνωστή, αλλά δεν πρέπει αγνοούμε να μια σειρά συμπτώσεων. Τελικά ο Seward τη γλύτωσε με απλό τραυματισμό ενώ ο Johnson επέζησε της απόπειρας γιατί ο Atzerodt μέθυσε και αποκοιμήθηκε. Μόνο ο Booth πέτυχε και αυτό γιατί κατά διαβολική σύμπτωση ο αστυνομικός που φύλαγε τον Lincoln, δεν ήταν στη θέση του εκείνη τη στιγμή και ποτέ δεν μαθεύτηκε που βρισκόταν και η δίωξη για εγκατάληψη θέσης/παράβαση καθήκοντος δεν δικάστηκε ποτέ.


Μετά από 12 μέρες, βρήκαν τον Booth σε έναν αχυρώνα στην Βιρτζίνια όπου σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ λίγες μέρες συνελλήφθησαν και οι υπόλοιποι συνωμότες. Στις 30 Ιουνίου 1865 όλοι βρέθηκαν ένοχοι, ακόμη και η Surratt η οποία είχε την τραγική ατυχία να είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε διά απαγχωνισμού, παρόλο που οι δικαστές ζήτησαν με επιστολή να δείξει ο Johnson επιείκια (επιστολή που ο Johnson αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε ποτέ).

Επίλογος


Ο Lincoln ήταν μια δυναμική προσωπικότητα ο οποίος οδήγησε την Συνομοσπονδία στην νίκη και την κατάργηση της δουλείας. Γνώριζε τους αντιπάλους και τους εχθρούς του. Είχε κάποτε εκμυστηρευθεί ότι είχε δύο εχθρούς - στο εξωτερικό τον στρατό των Νοτίων και στο εσωτερικό τους τραπεζίτες δανειστές του κράτους. Ως διάδοχός του, ο Johnson αφού έγινε Πρόεδρος της Αμερικής, αποφάσισε να επιταχύνει την δίκη των συνομοτών και να τους θανατώσει. Ερευνητές ανακάλυψαν ένα σημείωμα στο ξενοδοχείο Kirkwood για τον Johnson από τον Booth στο οποίο έγραφε: “Δεν θέλω να σε ενοχλήσω. Είσαι σπίτι;”. Οι ιστορικοί αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί ο

12 views0 comments
bottom of page