top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Τι κρύβεται στα μυστικά αρχεία του Βατικανού;



Εισαγωγή

Κάτω από ένα υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων δίπλα από την βιβλιοθήκη του Βατικανού, εκτείνονται ράφια 52 μιλίων τα οποία φιλοξενούν σπάνια έγγραφα, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα προ Χριστού. Αυτά είναι τα μυστικά αρχεία του Βατικανού (Vatican Secret Archives), τα οποία υπολογίζεται πως ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσα πραγματικά είναι. Τι μυστικά αρχαίας γνώσης και δύναμης άραγε θα μπορούσε να κρύβονται;

Ιστορία

Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού (Vatican Secret Archives), ιδρύθηκαν το 1612 και έχουν ένα τεράστιο πλήθος εγγράφων με αμύθητο πλούτο γνώσης. Μέχρι το 1881, η πρόσβαση σε αυτά δεν ήταν εύκολη ώσπου οι πρώτοι Καθολικοί λόγιοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο αναγνωστήριο.


Η διαδικασία έχει ως εξής: Για την ανάγνωση ενός εγγράφου, πρέπει να το ζητήσεις ονομαστικά ώστε να αποφευχθεί η εξερεύνηση του περιεχομένου των ραφιών. Αυτό γίνεται μέσω μιας γραπτής σύστασης από κάποιον αναγνωρίσιμο Ακαδημαϊκό.

Με λίγα λόγια υπάρχει πλήρης έλεγχος για το ποιος μπαίνει και τι βλέπει. Μόνο περί τα 35.000 έγγραφα έχουν αρχειοθετηθεί, τα οποία είναι ένα πολύ μικρό μέρος. Το 2010 το Βατικανό εξέδωσε ένα βιβλίο με παραδείγματα εγγράφων που βρίσκονται στο Αρχείο, μεταξύ των οποίων η αίτηση ακύρωσης γάμου του Ερρίκου του 8ου και ένα γράμμα του Λίνκολν ζητώντας στήριξη στον εμφύλιο πόλεμο.

Αρχείο και θεωρίες συνομωσίας

Παρόλο που ο βασικός ισχυρισμός του Αρχείου είναι πως δεν περιέχει τίποτα παραπάνω από επιστολές και καταστατικούς χάρτες, το υψηλό επίπεδο ασφαλείας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών φανατικών θεωριών συνομωσίας οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν τι μπορεί να κρύβουν.



Η πιο διάσημη θεωρία βρίσκεται στα βιβλία του Dan Brown, δηλαδή ότι ανάμεσα στα χιλιάδες χειρόγραφα που βρίσκονται στο Αρχείο, υπάρχουν και καταγραφές σχετικά με την ζωή του Ιησού σε νεαρή ηλικία. Ο λόγος που τα κρύβουν είναι για να «ξεπλύνουν» την εικόνα του και να αποκρύψουν το πιο αμφιλεγόμενο γεγονός, δηλαδή ότι παντρεύτηκε τη Μαγδαληνή και απέκτησαν παιδί. Σύμφωνα με το βιβλίο “The Holy Bloodline” των Lincoln, Leigh και Baigent αν στην πραγματικότητα ο Ιησούς απέκτησε παιδί, τότε οι απόγονοί του θα συνεχίσουν την διαδοχή γνωστή και ως «Ιερό Δισκοπότηρο» και η παραδοχή των παραπάνω θα μείωνε την θειότητα του Ιησού και την επιρροή της εκκλησίας.


Για κάποιους άλλους το Βατικανό κρύβει σημαντικότερα πράγματα. Οι ερευνητές UFO, Chris Putnam και Thomas Horn, θεωρούν πως οι κληρικοί γνωρίζουν για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών. Όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές για απαγωγές, η εκκλησία ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε να τις παρουσιάσει ως ψευδείς ή φαντασιώσεις. Μόλις το 2008, το Βατικανό ανακοίνωσε πως ίσως υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες και το 2009 συγκροτήθηκε συμβούλιο για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός ενώ θεωρείται πως η παραίτηση του Πάπα το 2013 σχετίζεται με την άρνησή του να αποκαλύψει στοιχεία ύστερα από πιέσεις εντός Βατικανού.

Επίλογος


Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβεται στα Αρχεία. Μπορεί να περιέχουν έγγραφα που θα άλλαζαν την ιστορία της ανθρωπότητας ή έγγραφα ελάσσονος σημασίας. Η αιτιολογία που δίνει το Βατικανό για τις υποψίες που δημιουργήθηκαν με τα Αρχεία είναι πως δημιουργήθηκε παρανόηση από το όνομα (Vatican Secret Archives ή στα Λατινικά Archivum Secretum Vaticanum).

Το «Secret» στα Λατινικά είναι «Secretum» που σημαίνει «Προσωπικά» και όχι «Μυστικά» όπως μεταφράζεται στα Αγγλικά και αναφέρεται στα προσωπικά αρχεία του Πάπα. Οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιστέψουμε τις επίσημες δηλώσεις του Βατικανού και να ελπίσουμε πως κάποτε θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά!

153 views0 comments
bottom of page