• The Codex Cultus Concept

Η θεωρία “Stone Tape”Εισαγωγή

Η θεωρία “Stone Tape” χρησιμοποιείται συχνά ως μια επιστημονικά ηχητική εξήγηση για να εξηγήσει τα στοιχειώματα. Οι ερασιτέχνες ερευνητές παραφυσικών φαινομένων στηρίζονται στη θεωρία αυτή για να μπορέσουν να εξηγήσουν ήχους που δεν αλληλεπιδρούν άμεσα με τους ανθρώπους αλλά παίζουν σαν ταινία ή ηχογράφηση.

Ανάλυση της θεωρίας “Stone Tape”

Ανεπίσημα, αποτελεί μια παραφυσική υπόθεση, η οποία, αρχικά διατυπώθηκε από τον αρχαιολόγο Τόμας Λέθμπριτζ, στο βιβλίο του Ghost & Ghoul (1961), σύμφωνα με το οποίο υποθέτει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι η καταγραφή των τραυματικών εμπειριών που κρατιούνται σε πέτρες/τούβλα αντί να είναι πραγματικές οντότητες.


Βασικές ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση περιλαμβάνουν:

· Πώς καταγράφεται το στοίχειωμα;

· Τι καταγράφεται και τι όχι;

· Πώς να διατηρηθεί;

· Πώς να αναπαραχθεί;

Κατά τον Λέθμπριτζ, τα φαντάσματα δεν είναι υπερφυσικά αλλά οφείλονται σε αόρατα πεδία, τα οποία επαναφορτίζονται από ιόντα στον αέρα και ενισχύονται από επιπρόσθετα αποτυπώματα από το πεδίο του ατόμου (πεδίο ψυχής). Για εκείνον, μέρη που είναι διαβόητα για αυτοκτονίες ή προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, συσσωρεύουν αυτές τις σκέψεις κάνοντας μια τρομακτική περιοχή ακόμα πιο δραματική. Θεώρησε ότι συμβάλλουν σε αυτό και οι υγρές συνθήκες, επειδή τα μόρια του νερού συνέβαλαν στην επαναφόρτιση των πεδίων αυτών.


Η προϋπόθεση της θεωρία “Stone Tape” είναι ότι ο βράχος ή οικοδομική πέτρα συνέλαβε τη συναισθηματική «ενέργεια» από ένα τραυματικό γεγονός. Ο προτιμώμενος τύπος βράχου λέγεται ότι είναι ο χαλαζίας, αλλά και ο ασβεστόλιθος αναφέρεται σχεδόν εξίσου συχνά. Οι ηχητικές και οπτικές αναπαραστάσεις ενός γεγονότος καταγράφονται με μια διαδικασία ανάλογη με την καταγραφή δεδομένων μαγνητικής ταινίας. Σε πολύ μεταγενέστερη ημερομηνία, ένα πρόσωπο ευαίσθητο σε αυτή την "ενέργεια" μπορεί να ακούσει την "αναπαραγωγή" αυτή ή μπορεί να ξεκινήσει υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι μηχανισμοί που προτείνονται για την εγγραφής / αναπαραγωγή του περιλαμβάνουν:

1) αόρατα ενεργειακά πεδία,

2) κρυσταλλικό χαλαζία/ασβεστόλιθο,

3) συντονισμένες συχνότητες,

4) κρυστάλλους οξειδίου σιδήρου,

5) επαγωγικό ηλεκτρομαγνητισμό και

6) κβαντική εμπλοκή

Πολλοί άλλοι παραφυσικοί μελετητές είχαν παρόμοιες ιδέες κατά τη διάρκεια που η ψυχική έρευνα ήταν στο αποκορύφωμά της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο H.H. Price ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Έρευνας, ο οποίος προώθησε την ιδέα των αναμνήσεων. Κατά τον Price, τα αντικείμενα φέρουν ίχνη μνήμης. Εάν ένα άτομο με ευαίσθητη ευαισθησία έρχεται στο χώρο ή χειρίζεται ένα αντικείμενο, αυτά τα ίχνη μνήμης θα τον αναγκάσουν να έχει μια αναδρομική εμπειρία. Τα ίχνη δεν ήταν μετρήσιμα, κάτι το οποίο αποτελούσε σοβαρό μειονέκτημα για επιστημονικές δοκιμές και αποδοχή.


Η επίσημη θεωρία “Stone Tape” προέρχεται από το ομώνυμο δράμα του BBC "The Stone Tape" (1972), όπου μια ομάδα από μια εταιρεία ηλεκτρονικών μετακομίζει σε ένα παλιό σπίτι όπου οι ανακαινίσεις αποκαλύπτουν μια μεσαιωνική πέτρινη σκάλα που είναι το επίκεντρο των παράξενων φαινομένων στο δωμάτιο. Η επιτυχία της ταινίας εξάπλωσε την ιδέα ότι τα πέτρινα τούβλα μπορούν να αποθηκεύσουν ήχους και εικόνες που πιθανώς θα μπορούσαν να είναι ο μηχανισμός για να καταγραφούν τα στοιχειώματα.

Περιβαλλοντικές επεξηγήσεις/Αντίλογος

Είναι γνωστό ότι ορισμένα μαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας μπορούν να προκαλέσουν ψευδαισθήσεις σε ευαίσθητους σε αυτά ανθρώπους. Οποιοδήποτε δεδομένο μαγνητικό πεδίο μπορεί να παράγει ένα από πολλά διαφορετικά ψευδαισθήματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο συνδυασμός συγκεκριμένων τοπικών ερεθισμάτων. Έτσι, ένα μαγνητικό πεδίο χαμηλής συχνότητας μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συγκεκριμένα τοπικά ερεθίσματα (π.χ. ήχος του ανέμου, αντανακλάσεις από ένα παράθυρο κ.λπ.). Οι δύο μαζί μπορούν να κάνουν μια χαρακτηριστική εμφάνιση που διαμορφώνει τη μορφή της ψευδαίσθησης που προκαλείται από το μαγνητικό πεδίο. Έτσι, θα υπήρχαν έντονες ομοιότητες μεταξύ των παρατηρήσεων, αλλά οι διαφορές στις λεπτομέρειες. Εναλλακτικά, το μαγνητικό πεδίο μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον μάρτυρα σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό ερέθισμα και να το κάνει να φαίνεται παράξενο, εκτός τόπου και φανταστικό.

Συμπέρασμα/Επίλογος

Παρόλο που αυτές οι θεωρίες ακούγονται εύλογες για να εξηγήσουμε τα φαινόμενα αυτά, το βασικό πρόβλημα με τη θεωρία αυτή είναι ότι δεν έχει καταδειχθεί ένας τρόπος για να καταγραφεί, να διατηρείται ή να αναπαράγει γεγονότα μέσω του φυσικού περιβάλλοντος. Σε αντίθεση με τα απολιθώματα, η θεωρία Stone Tape βασίζεται σε συναισθηματικά "ενεργειακά" αρχεία, τα οποία δεν είναι υλικά.

Η έκρηξη ερασιτεχνικών ομάδων κυνηγών φαντασμάτων από το 2000 και η συνέχιση ακόμη και σήμερα έχει τοποθετήσει τη θεωρία “Stone Tape” σε παραφυσικές υπερβολές. Συχνά αποκαλείται από ιστότοπους παραφυσικών ερευνών ως μια «επιστημονική» θεωρία που μπορεί να αποδειχτεί ενώ δεν έχει εμπειρική υποστήριξη. Όχι μόνο δεν έχουμε ένα μηχανισμό για την καταγραφή, την αποθήκευση και την ανάκτηση στοιχείων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την θεωρία αυτή τα οποία θα μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμα.

Ακολουθεί απόσπασμα καταγραφής του φαινομένου από έρευνά μας: Στο σημείο 51:40 της έρευνας.24 views0 comments