Ορισμένοι φυσικοί και φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με τη θεωρία του χάους και του ολοκληρωτισμού ισχυρίζονται πως το μέλλον είναι στατικό και μπορούμε να επέμβουμε μόνο στο παρελθόν. Εφόσον γνωρίζουμε πως οι μελλοντικές ενέργειες βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το μέλλον επεμβαίνοντας στο παρελθόν?
Ο όρος “Mandela Effect” αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος έχει καθαρή μνήμη ενός γεγονότος που δεν συνέβη ποτέ σε αυτή την πραγματικότητα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από την Fiona Broome, η οποία ισχυρίζεται (μαζί με άλλους) πως θυμάται τον Nelson Mandella να πεθαίνει προς τα τέλη του 1980 στη φυλακή παρά το 2013 από μια αρρώστια. Θα μπορούσε να ταυτιστεί με την "μυθοπλασία" (=confabulation) η οποία αποτελεί μια disturbance της μνήμης η οποία δημιουργεί κατασκευασμένες ή παραλλαγμένες μνήμες σχετικά με τον κόσμο, χωρίς να έχει σκοπό να εξαπατήσει τους άλλους. Άνθρωποι που λειτουργούν με ατό τον τρόπο, συνήθως αδυνατούν να δεχτούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στο μνημονικό τους.
Τα περισσότερα "Mandela Effects" είναι λεπτομέρειες που δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμες. Αυτές οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν χρονολογίες γέννησης και θανάτου διάσημων προσώπων, αλλαγή θέσεων γραμμάτων σε μια λέξη (προσθήκη ή αφαίρεση γραμμάτων), μετακίνηση γεωγραφικών τοποθεσιών ή και εμφάνιση νέων, φράσεις που ακούστηκαν στην τηλεόραση. Ένα top 10 των δημοφιλέστερων Mandella Effects ακολουθεί παρακάτω:
1) Ζώνη του Τοξότη
Σύμφωνα με τον Carl Sagan, στην εκπομπή του “Cosmos: A Personal Voyage” (1980) αναφέρει πως βρισκόμαστε στη Ζώνη του Τοξότη όπως επίσης, ο ίδιος Neil de Grass Tyson, διάσημος φυσικός, σε μια εκπομπή αναφέρει πως η γη βρίσκεται στη ζώνη του Τοξότη! Βάση των τωρινών δεδομένων βρισκόμαστε στη ζώνη του Ωρίωνα ενώ η ζώνη του Τοξότη έχει απόσταση 50.000 ετών φωτός!
Carl Sagan
Neil de Grass Tyson
2) Δολοφονία John F. Kennedy
Βάση του παραπάνω βίντεο και της φωτογραφίας στο αυτοκίνητο υπήρχαν 6 άτομα:
ο John F. Kennedy,
η Jackie Kennedy,
ο κυβερνήτης Connally,
η γυναίκα του Κυβερνήτη και
οι 2 σωματοφύλακες.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που θυμούνται πως στο αυτοκίνητο υπήρχαν μόνο 4 άτομα και στις αναπαραστάσεις που ακολούθησαν (μια εκ των οποίων ήταν της CIA) το αυτοκίνητο είχε μόνο 4 θέσεις.
3) Looney Tunes
Υπάρχουν κάποιοι που θυμούνται πως το Looney Tunes γραφόταν ως Looney Toons.....
Ποιο από τα δύο να ισχύει?
4) 3P0 και Darth Vader από Star Wars
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο 3PO έχει ένα ασημί πόδι και ποτέ δεν ήταν ολόχρυσος όπως κάποιοι άλλοι θυμούνται.....
Επίσης, στην σκηνή που ο Luke Skywalker ξιφομαχεί με τον Darth Vader, ακούγεται από τον Darth Vader να λέει: "No, I am your father" ενω κάποτε ήταν "Luke, I am your father", φράση που ο ίδιος ηθοποιός θυμάται πως έχει πει!
Η συνέντευξη που έδωσε ο James Earl
Μια φιγούρα Darth Vader που επιβεβαιώνει το αληθές
5) James Bond: Moonraker
Στην ταινία αυτή, ο Σαγόνιας (=Jaws) ερωτεύεται την κοπέλα που του χαμογελάει μιας και εντοπίζει πως ως κοινό στοιχείο έχουν τα σιδεράκια, μόνο που τώρα δεν υπάρχουν!
Ενώ σε fan movie database αναφέρεται πως φοράει σιδεράκια (=braces)
www.universalexports.net/Movies/moonraker-cast.shtml
6) Γεωγραφικές αλλαγές
Κάποιοι ισχυρίζονται πως:
η Νότια Αμερική ήταν κάτω από τη Βόρεια και όχι μετατοπισμένη προς τα δεξιά ενώ
η Αυστραλία ήταν πιο κοντά στην Ανταρκτική χωρίς να έχει σε κοντινή απόσταση νησιά
7) Interview with the vampire
Η γνωστή ταινία στην οποία είχε παίξει ο Τομ Κρουζ, κάποιοι θυμούνται πως λεγόταν Interview With A vampire (όπου το "Α" ήταν κόκκινο)
8) Monopoly
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε παίξει Μονόπολυ και δεν θυμόμαστε τη μασκότ με το μονοκλ! Λοιπόν, πλέον δεν υπάρχει!
9) Village people
Μερικοί θυμούνται πως αποτελούνται από 5 μέλη ενώ πλέον είναι 6!
Ακολουθεί βίντεο από το "Αμερική έχεις ταλέντο" που φαίνεται πως είναι μόνο 5!
10) Mickey Mouse
Μερικοί θυμούνται πως ο Mickey φορούσε πάντα τιράντες ενώ πλέον δεν υπάρχουν! Το μόνο που έχει μείνει είναι δυο κουμπιά, τα οποία υπάρχουν δίχως λόγο!
Ως ενδεικτικά και όχι εύκολα αποδείξιμα μπορούν να θεωρηθούν:
Η αλλαγή του χρώματος των ακτίνων του ηλίου (είναι πιο εμφανές σε λευκό τοίχο) από κίτρινες σε λευκότερες όπως μια λάμπα φθορίου και
Το γρήγορο πέρασμα του χρόνου. Μια "προσεγγίσιμη μέτρηση" θα μπορούσε να θεωρηθεί το one mississippi, two mississippi κλπ ως αντιστάθμιση του ενός δευτερολέπτου, δυο δευτερολέπτων κλπ το οποίο πλέον δεν επιτυγχάνεται εύκολα μιας και τα δευτερόλεπτα περνούν πιο γρήγορα.
Στον αντίποδα υπάρχουν οι “Ψευδείς αναμνήσεις” (=false memories) όπου ένα group ανθρώπων δεν θυμάται ένα γεγονός ή μια λεπτομέρεια τόσο καλά. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης θεωρίας είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να ισχύσει μιας και επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους (αντί για group ανθρώπων) οι οποίοι δεν συνδέονται με κανένα τρόπο μεταξύ τους, ούτε επηρεάζονται από τον ίδιο συναισθηματικό παράγοντα.
Θεωρείται πως το μυαλό μας κάνει κόλπα ξεγελώντας μας να πιστέψουμε γεγονότα που δεν συνέβησαν πραγματικά ποτέ?
Πιστεύετε στο ενδεχόμενο ενίοτε να μοιραζόμαστε / επηρεάζουμε, έστω στιγμιαία, γεγονότα με παράλληλα σύμπαντα? ή Βρισκόμαστε στο έλεος πειραμάτων επιστημών και φυσικής του Cern που ανοίγουν πύλες σε υψηλότερες διαστάσεις και επηρεάζουν τις ζωές μας?