top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Το Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο στη Πράγα και οι μύθοι που το στοιχειώνουν.Το Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο στη Πράγα (Τσέχικα: Starý židovský hřbitov, βρίσκεται στην οδό Josefov, η εβραϊκή συνοικία της Πράγας στην Τσεχική Δημοκρατία ήταν σε λειτουργεία από τις αρχές του 15ου αιώνα (To αρχαιότερο διατηρημένο μνήμα, είναι του Αβιγκντόρ Καρά, χρονολογείται. 1439) μέχρι το 1787.

Οι αριθμοί των επιτύμβιες στηλών και ο αριθμός των ανθρώπων που υπάρχουν εδώ θαμένοι είναι αβέβαιος, επειδή οι τάφοι υπάρχουν ανά στρώματα. Οι Εβραίοι στη Πράγα δεν επιτρεπόταν να ταφούν έξω από το γκέτο, και η εβραϊκή θρησκεία δεν επιτρέπει τη μετακίνηση του ενταφιασμένου νεκρού, έτσι λοιπόν οι νεκροί θάφτηκαν σε μέχρι και σε 12 στρώματα. Ωστόσο, έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν περίπου 12.000 ταφόπλακες σήμερα ορατά, και μπορεί να υπάρχουν ως και 100.000 ταφές σε όλους. Οι πιο αξιοσημείωτες προσωπικότητες θαμμένοι στο Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο είναι Yehuda Ben Bezalel (1609 δ.), Γνωστή ως η Maharal Ραβίνος χαμηλή, kli Yakar Shlomo Εφραίμ Luntchitz (δ. 1609), Μορντεχάι Maisel (δ. 1601), ο David Gans (δ . 1613) και David Oppenheim (δ. 1736).

Το νεκροταφείο αυτό είναι δήθεν ο μυστικόs τόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων συνωμοσίαs των Σοφών της Σιών και του τόπου όπου δημιουργήθηκαν τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών (To υποτιθέμενo σιωνιστικό σχέδιο για να κυβερνήσουν τον κόσμο ή Νέα Παγκόσμια Τάξη). Αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά το 1868 στo μυθιστόρημα του Hermann Goedsche , ''Μπιαρίτζ'', το οποίο πιθανότατα ενέπνευσε τη ρωσικh μυστική αστυνομία να δημιουργήσουν τη συνωμοσία με Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών για τη διάδοση του αντισημιτισμού στη Ρωσία.

Τα Πρωτόκολλα Στη συνέχεια πήραν δική τους ζωή και θεωρήθηκαν ότι είναι αληθινά από τους ομοίους του Χίτλερ και πολλούς εχθρούς των Εβραίων. Το 2010 στο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο ​​Έκο Το κοιμητήριο της Πράγας αναφέρεται σε αυτό το θέμα.
Ένας από tous πιο διάσημους θρύλους της Πράγας είναι το Golem. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Rudolf II. δημιουργήθηκε τo Golem από το ραβίνο Juda Loew για την προστασία της εβραϊκής συνοικίας της Πράγας και τους κατοίκους της. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι Εβραίοι κάτοικοι ζούσαν με το φόβο της συνεχής απειλής μίας επίθεσης, άλλωστε μαινότανε και η τελευταία πράξη του τριαντακονταετούς πολέμου στη πόλη της Πράγας.Ο φόβος της επίθεσης υπήρχε μέχρι και όπου εμφανίστηκε το Γολέμ, το οποίο είχε σκοπό να εμποδίσει τα στρατεύματα των Χριστιανών να κινηθούν κατά των Εβραίων.


Ο ραβίνος Loew Juda δημιούργησε το Golem χρησιμοποιώντας τελετουργίας της Καμπάλα, η οποία έλεγε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το Golem, από πηλό από τις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Το γιγάντιο Golem δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετουργίας και ξύπνησε με ένα ειδικό ξόρκι που πρόφερε στα εβραϊκά ο δημιουργός του. Μετά το άκουσμα του ξόρκιou, το κτήνος ξύπνησε και πραγματοποίησε τις εντολές του δημιουργού του, οι οποίες αφορούσαν τη προστασία των Εβραίων στο γκέτο της Πράγας. Ο ραβίνος Loew χάραξε στο κεφάλι του Γκόλεμ την εβραϊκής λέξης «Emet» (Αλήθεια).Με κάθε ξόρκι το Golem γινόταν ισχυρότερο και πιο επιθετικό. Μια μέρα ο ραβίνος έφυγε για μια θρησκευτική του υποχρέωση και ξέχασε να δώσει το ξορκή με τις εντολές στο κτήνος, με αποτέλεσμα, άρχισε να σκοτώνει όλους τους ανθρώπους στο διάβα του ανεξέλεγκτα. Άλλες φήμες θέλουν ότι το έκανε επίτηδες, το έκανε για να ραγισει ραγίσει την καρδιά του δημιουργού του, αλλά κανείς πραγματικά δεν ξέρει. Ο ραβίνος Loew στη συνέχεια πήρε μια υπόσχεση ότι η βία εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού θα τελειώσει, και έτσι ο ραβίνος κατέστρεψε το Golem που ενέπνεε τον τρόμο. Ο ραβίνος Loew Golemůβ όταν τελείωσε η ζωή του Golem, του αφαίρεσε το γράμμα "e" στη λέξη "Emet" και άλλαξε τη λέξη αλήθεια με τη λέξη θάνατο ''Met''.

Λένε, όμως, ότι ο γιος του ραβίνου έφερε πίσω στη ζωή το Golem .

Κάθε ταφόπλακα έχει μια ιστορία να πει.Να φωνάξει το δικό της απόκοσμο τραγούδι. Το νεκροταφείο έχει γίνει πυρήνας έλξης για διαφορους ερευνητές του πραφυσικού, για να διερευνήσουν τις διάφορες μαρτυρίες που μιλάνε για σκοτεινές μορφές να κινούντε ανάμεσα και γύρω από τους τάφους. Το The Codex Cultus Concept ήταν εκεί και φωτογράφησέ για εσάς την ιστορία και το μύθο του παλιού Εβραϊκού νεκροταφείου και του θρύλου του Golem της μεσαιωνικής Πράγας.

Γεγονός ή λαϊκός μύθος; Εξαρτάται από εσάς. Κάντε μια βόλτα το βράδυ μέσα από την εβραϊκή συνοικία και ίσως να εκπλαγείτε αν κατά τύχη θα συναντήσετε το διαβόητο Golem!


464 views0 comments
bottom of page