top of page
Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Τι συμβαίνει με την ασυνήθιστη ''εκκλησία'' στην Αττική οδό ;


Τα τελευταία χρόνια κατά περιόδους ξεπηδάει η έιδηση με το μυστήριο της περίεργης αυτής ΄΄εκκλησίας΄΄ στα σόσιαλ μίντια.

Κατά καιρούς γίνεται λόγος για μία προτεσταντική αίρεση που έχτισε τον οίκο της, άλλοι κάνουν λόγο για μασωνικό ναό, η για κάποιον μυστηριακό χώρο περίεργων τελετών και η παραφιλολογία συνεχίζεται.


Η αλήθεια είναι οτι για τα ελληνικά αρχιτεκτονικά δεδομένα το κτήριο είναι ασυνηθίστο και παραπέμπει περισσότερο σε μοντέρνους εκκλησιαστικούς ναούς που θα συναντούσε κάποιος σε κάποια πόλη των ΗΠΑ. Σε άλλους εξιτάρει την φαντασία και τους ταξιδεύει σε μυσταγωγικά σενάρια και οτι ένα πέπλο μυστηρίου τυλίγει τον ναό στην Παιανία.


Σήμερα ο χώρος είναι περιφραγμένος και μέσα σε έναν περιποιημένο κήπο. Η περίφραξη δεν υπήρχε πριν λίγα και αυτό δεν εμπόδισε κάποιους να προκαλέσουν φθορές προκειμένου να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους και να βγάλουν φωτογραφία του εσωτερικού χώρου ή ακόμα και από κακία απέναντι στα πιστεύω κάποιων ή σε ένα κτήριο τέχνης.


Οπως θα δείτε και στις φωτογραφίες από το όχι τόσο μακρινό 2013.




Κατόπιν έρευνας στο διαδυκτιο αλλά και μετά την επίσκεψη μας στον χώρο, η αλήθεια δεν έχει να κάνει με παγανιστές ή σατανιστές ή μασωνικούς ναούς.


Στα παράθυρα του υπάρχουν χριστιανικές αγιογραφίες, υπάρχει σταυρός που κοσμεί το ψηλότερο σημείο του και το πίσω μέρος του κτίσματος είναι κοίλο σαν να φιλοξενεί κάποιο ιερό και μάλιστα με σωστό προσανατολισμό. Μια μεγάλη σιδερένια πόρτα σφραγίζει την είσοδο και στην μπροστινή όψη είναι σκαλισμένο το όνομα Μαρία και μια χρονολογία.


Το εν λόγω κτίριο που σίγουρα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο αλλά όχι μυστηριακό, είναι μνημείο στη μνήμη της κόρης του κατασκευαστή του, που σε ηλικία 20 χρόνων, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο πατέρας της κοπέλας, ως αρχιτέκτονας, το δημιούργησε εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα που βίωσε με το χαμό του παιδιού του.


«Κατασκευάστηκε λίγο αφότου πέθανε η κοπέλα, στη μνήμη της. Δεν είναι τάφος ούτε εκκλησία. Η Μαρία ήταν 20 χρόνων, ένα κορίτσι πανέμορφο. Ο πατέρας της, αρχιτέκτονας, εκφράστηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αλλά αν το παρατηρήσετε προσεκτικά θα καταλάβετε πως δεν έχει τίποτα το μυστηριακό. Ίσα-ίσα οι συμβολισμοί είναι ευδιάκριτοι. Η σκάλα που οδηγεί προς τον ουρανό, τα βιτρό έχουν αγιογραφίες και όλο αποπνέει μια ιδιαίτερα θρησκευτική συνείδηση» αναφέρει ο κ. Νίκος, γείτονας που διαμένει στην περιοχή. Συμπληρώνει δε, πως κατά διαστήματα λόγω της ιδιαιτερότητας του κτιρίου, πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν επισκεφτεί και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ευθύνονται και για το σπασμένο τζάμι μέσα από το οποίο έβλεπε κανείς το εσωτερικό του.


Το οικόπεδο ουσιαστικά είναι η αρχή του σπιτιού της άτυχης οικογένειας και σίγουρα δεν παρουσιάζεται εγκαταλελειμμένο. Μπορεί ο χρόνος να έχει φθείρει το ιδιαίτερο μπλε χρώμα του κτιρίου, αλλά ο κήπος που το πλαισιώνει μαρτυρεί πως κάποιος τον επιμελείται καθημερινά.

Το τεράστιο «m», αρχικό του ονόματος της κοπέλας, καθώς και το όνομα Μαρία που κοσμεί τους τοίχους του βασικού κτιρίου, είναι βαμμένα φούξια. «Ίσως αποδίδουν το νεαρό της ηλικίας της, ίσως πάλι ήταν το αγαπημένο χρώμα»





«Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τον ψυχισμό του, διαφοροποιείται στην έκφραση της θλίψης. Διαφορετικά θα συμπεριφερθεί ένας αρχιτέκτονας, διαφορετικά ένας καλλιτέχνης και διαφορετικά ένας μαθηματικός» επιβεβαιώνει η κ. Γεωργία, κάτοικος της περιοχής. «Για όλους τους υπόλοιπους μπορεί να φαίνεται περίεργο. Για εμάς που γνωρίζουμε την ιστορία, δεν μας ξενίζει καθόλου και δεν κρύβει κανένα μυστήριο. Είναι η σεβαστή αντίδραση ενός γονέα για να εκφράσει την θλίψη του για ένα τόσο δυσάρεστο περιστατικό. Συμβολίζει άλλωστε ακριβώς πως αντιλαμβάνεται τον χαμό αυτό. Κανένας από εμάς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η αντίδραση του σε μια αντίστοιχη συμφορά που ο πόνος είναι αβάσταχτος…», συμπληρώνει.


Μετά την επίσκεψη μας στο μυθικό περίεργο κτίριο της Αττικής Οδού διαπιστώσαμε πως τα επίθετα, ειδικά επιλεγμένα για να προσδώσουν αυτή ακριβώς τη μυστηριακή ατμόσφαιρα καθώς και οι σκοτεινές φωτογραφίες που το συνόδευαν, δεν χαρακτηρίζουν σίγουρα την πραγματική ιστορία. Η εξερεύνηση του κτιρίου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως η αλήθεια της είδησης που διαχέεται πλέον σε κλάσματα δευτερολέπτου πολλές φορές θυσιάζεται στο βωμό των «κλικ» μετατρέποντας τη διαφορετικότητα σε έναν ακόμα αστικό μύθο…




με πληροφορίες από το newsbeast.gr και το aneksigita-fainomena.

275 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page