top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Τα μυστικά του πίνακα της Μόνα Λίζα

Γράφει ο Χ.Μανούσης



Εισαγωγή

Η Μόνα Λίζα είναι πιθανόν ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Leonardo Da Vinci που ταυτόχρονα καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Πολλοί προσπάθησαν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του προσώπου που απεικονίζεται και είναι γνωστή στην Ιταλία ως “La Gioconda”. Κάποιοι πιστεύουν πως απεικονίζεται η Lisa Gherardini, άλλοι πιστεύουν πως πρόκειται για τον βοηθό και μαθητή του Salai, σε μια πιο γυναικεία εκδοχή.



Για το αινιγματικό της χαμόγελο και τα ανέκφραστα μάτια, κατάφερε να είναι στο επίκεντρο πολλών θεωριών για πολλούς αιώνες. Χάρη στον Dan Brown και το βιβλίο του, το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε τα τελευταία χρόνια για την εύρεση των κωδικών και κρυφών νοημάτων που βρίσκονται στον πίνακα. Θα μπορούσε άραγε να κρύβεται κάποιο μήνυμα σε αυτόν;


Προσπάθειες ανάλυσης – αποκωδικοποίησης

Το 2011, ο Salvo Vincetti, πρόεδρος της επιτροπής διατήρησης εθνικής κληρονομιάς, υποστήριζε πως νούμερα και αριθμοί βρίσκονται κρυμμένοι στον πίνακα. Με την βοήθεια της ομάδας του ξεκίνησαν την έρευνα και τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν. Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, συγκέντρωσαν εκατοντάδες εικόνες υψηλής ευκρίνειας και σε ορισμένες αυτές που εστίαζαν στην περιοχή των ματιών, παρατήρησαν στο δεξί μάτι τα γράμματα “LV” και τα “CE ή B” στο αριστερό. Κατά τον Vincetti, τα γράμματα “LV” αντιστοιχούν στα αρχικά του Leonardo.



Επίσης, κατάφεραν να διακρίνουν το νούμερο “72” το οποίο σε διάφορες θρησκείες έχει διαφορετική σημασία. Αν πάρουμε χωριστά το νούμερο “7”, στον Χριστιανισμό συμβολίζει την έβδομη μέρα της Δημιουργίας ενώ το “2” μπορεί να αναφέρεται στη δυαδικότητα των φύλων, όπως συνήθιζε ο Da Vinci όπως οι φιγούρες στο “Τελευταίο Δείπνο”.



Το ενδιαφέρον του πίνακα κέντρισε και το ενδιαφέρον του Feud. To 1910, σε μια εργασία του προσπάθησε να ψυχολογήσει τον Da Vinci μέσα από τους πίνακές του. Πίστευε πως η Μόνα Λίζα δεν αντιπροσώπευε τίποτα παραπάνω από την μητέρα του, Κατερίνα, την οποία είχε ως ιδανικό της μητρότητας.


Επίλογος


Δυστυχώς, οι περισσότερες θεωρίες βασίζονται σε κρυμμένους αριθμούς και γράμματα που μπορεί να προστέθηκαν μετέπειτα. Ο πίνακας στους αιώνες άλλαξε πολλά χέρια, ποιος θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα πως τα σύμβολα που βρέθηκαν είναι του Da Vinci; Ο Vincetti και η ομάδα του, από την έρευνα που έκαναν πιστεύουν πως παρόλο που η ένταση των χρωμάτων δεν είναι όπως παλιά, τα γράμματα δεν προστέθηκαν σε διαφορετική χρονική στιγμή. Εκπρόσωποι του Λούβρου που έκαναν τη δική τους έρευνα ισχυρίζονται πως δεν βρέθηκαν κάποια γράμματα σε αυτόν. Φαίνεται πως το μυστήριο ήταν γραφτό να ακολουθεί τον πίνακα από την πρώτη στιγμή και σίγουρα το μέλλον του είναι αινιγματικό.

74 views0 comments

Kommentare


bottom of page