top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Πήγαμε ποτέ στο φεγγάρι;

Γράφει ο Χ. Μανούσης
Εισαγωγή

Στις 20 Ιουλίου 1969, προσγειώθηκε στο φεγγάρι η αποστολή Apollo 11. Θεωρήθηκε ως μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία που άνοιγε περισσότερους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος και έδινε ελπίδες για διαστημικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες. Μέχρι το 1972 πραγματοποιήθηκαν πέντε ακόμη αποστολές που επέτρεψαν στον άνθρωπο να περπατήσει στο φεγγάρι. Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν ότι δεν πήγαμε ποτέ. Γιατί άραγε;


Η απόφαση για το ταξίδι στο Φεγγάρι – Θεωρίες συνωμοσίας

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το βασικότερο κίνητρο που ώθησε την Αμερική να σκηνοθετήσει τις προσσεληνώσεις ήταν για να ανταγωνιστεί την Ρωσία, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, που είχε ήδη εφαρμόσει το “Πρόγραμμά Σπούτνικ”. Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε 5 αποστολές που διήρκησαν από το 1957 έως το 1960.Μετά την δεύτερη αποστολή (τροχιά γύρω από την Γη της σκύλας Λάϊκα), ο Πρόεδρος της Αμερικής Αϊζενχάουερ, αποφάσισε την ίδρυση της NASA. Οι θεωρητικοί συνωμοσιών πιστεύουν πως οι προσσεληνώσεις ήταν ψεύτικες ώστε να φανεί πως ο Τζων Κένεντι είχε δίκιο όταν έλεγε πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουμε πάει στο Φεγγάρι. Ο David Percy, σκηνοθέτης, πιστεύει πως η NASA θα αναγκαζόταν να σκηνοθετήσει την προσσελήνωση για να αποφύγει την ζωντανή μετάδοση του θανάτου ενός αστροναύτη κάτι που συνέβη το 1967 όπου χάθηκε το πλήρωμα του Apollo 1 σε φωτιά που έπιασε στην καμπίνα του πληρώματος κατά την προσγείωση.Μια άλλη θεωρία εξίσου δημοφιλή είναι πως οι προσσεληνώσεις είχαν ως σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή από την αποτυχία της Αμερικής στο Βιετνάμ. Άλλες θεωρίες στηρίζονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τη NASA. Κάποιοι λένε πως τα αστέρια που δεν φαίνονται στις φωτογραφίες αποδεικνύουν πως γυρίστηκαν σε studio ενώ ο αστρονόμος Phil Plait ισχυρίζεται πως αυτό οφείλεται στο μικρό χρονικό διάστημα έκθεσης της φωτογραφίας και πως οι φωτογραφίες που έχουμε από το διάστημα χρειάζονται μεγάλο χρόνο έκθεσης , μπορεί ώρες ή και μέρες! Οι αστροναύτες του Apollo είχαν πολύ περιορισμένο χρόνο στην διάθεσή τους για να βγάλουν τόσο λεπτομερείς φωτογραφίες.Μια άλλη έχει να κάνει με τις ζώνες Van Allen και την ραδιενέργεια τους, κάτι που η NASA το γνωρίζει από το 1958 και φρόντισε να βρει μια λύση: Είχαν παρατηρήσει πως οι ζώνες αυτές συγκεκριμένες ώρες της ημέρας είναι πιο αδύναμες σε ακτινοβολία, οπότε οι εκτοξεύσεις πραγματοποιούνταν εκείνο το χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα η NASA είχε λάβει κατάλληλα μέτρα ώστε το σκάφος να είναι καλά μονωμένο ώστε να δεχτεί την χαμηλότερη δόση ραδιενέργειας.


Εξίσου γνωστή θεωρία έχει να κάνει με τον κυματισμό της Αμερικάνικης σημαίας στο διάστημα όπου φαίνεται να ανεμίζει ενώ δεν υπάρχει άνεμος. Σύμφωνα με την NASA, η σημαία δεν κυματίζει αλλά φαίνεται έτσι γιατί οι αστροναύτες γύριζαν το κοντάρι το οποίο προκαλούσε κυματισμούς.


ΕπίλογοςΠαρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των θεωριών συνωμοσίας εύκολα μπορούν να αποδειχτούν, το 30% του πληθυσμού της Γης πιστεύει πως ευσταθούν και επομένως πως η NASA ψεύδεται... Από το Δεκέμβρη του 1972 όταν οι επιβάτες του Apollo 17 αναχώρησαν για τη Γη, δεν ξανασκεφτήκαμε το φεγγάρι. Πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε πως μέχρι το 2024 θα ξαναστείλει αστροναύτες με σκοπό να φτιάξει ένα διαστημικό σταθμό σε τροχιά με το όνομα “Gateway” που θα λειτουργεί και ως ενδιάμεσος σταθμός για μελλοντικές αποστολές. Ποτέ δεν ξέρετε...ίσως τελικά το 2024 να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν επρόκειτο για πραγματικές ή σκηνοθετημένες προσσεληνώσεις!

29 views0 comments

コメント


bottom of page