top of page
  • Writer's pictureThe Codex Cultus Concept

Η κιβωτός της Διαθήκης




Εισαγωγή


Η κιβωτός της Διαθήκης (γνωστή και ως η Κιβωτός του Συμφώνου του Θεού ή Κιβωτός του Θεού του Ισραήλ) είναι ένα αρχαίο Χριστιανικό κειμήλιο στο οποίο περιέχονται οι πλάκες με τις 10 εντολές. Σύμφωνα με τις περιγραφές, είναι ένα ξύλινο μπαούλο καλυμμένο με χρυσό και στην κορυφή βρίσκονται δυο αντικριστοί άγγελοι ενώ στα πλαϊνά μέρη του βρίσκονται δυο κοντάρια για την εύκολη μεταφορά του. Το μετέφεραν οι Ισραηλίτες για 40 χρόνια κατά την περιπλάνησή τους στην έρημο και από εκεί και πέρα εξαφανίστηκε! Θα μπορούσε να υπάρχει και αν ναι που θα μπορούσε να βρίσκεται;


Βιβλική εκδοχή

Σύμφωνα με το βιβλίο της Εξόδου, ο Θεός έδωσε στον Μωυσή, στο όρος Σινά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο βουνό, το σχέδιο με τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή της. Έπρεπε να έχει διαστάσεις περίπου 131 × 79 × 79 cm. Να είναι εξ ολοκλήρου επιχρυσωμένο και τέσσερα δαχτυλίδια χρυσού να προσαρτηθούν στις τέσσερις γωνίες του, δύο σε κάθε πλευρά - και μέσω αυτών των δακτυλίων θα τοποθετηθούν δοκοί από ξύλο επικαλυμμένοι με χρυσάφι για τη μεταφορά της. Τέλος, ένα χρυσό καπάκι με 2 χρυσά χερουβείμ, να τοποθετηθεί πάνω από την Κιβωτό. Αφού την έφτιαξε ο Μωυσής μεταφερόταν επί 40 χρόνια στην έρημο μέχρι να φτάσουν στην γη της επαγγελίας.



Χρησιμοποιήθηκε στην μάχη της Ιερηχούς για να τους ανεβάσει το ηθικό στους μαχόμενους αλλά έχασαν την μάχη με τους Φιλισταίους, οι οποίοι κράτησαν την κιβωτό. Οι Φιλισταίοι την περιέφεραν ως λάφυρο σε ναούς τους οι οποίοι την επόμενη μέρα γκρεμίζονταν και μετά από 7 μήνες στην κατοχή τους την επέστρεψαν στους Ισραηλίτες. Στα μετέπειτα χρόνια και συγκεκριμένα το 587 π.Χ., οι Βαβυλώνιοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ και το Ναό του Σολομώντα όπου ήταν τοποθετημένη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι έγινε η Κιβωτός από τότε και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το που βρίσκεται!


Πιθανές τοποθεσίες

Πολλές τοποθεσίες έχουν αναφερθεί ως πιθανές. Μερικές από αυτές είναι:

1) Αιθιοπία



Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας ισχυρίζεται ότι την κατέχει και φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Μαρίας της Σιών. ο Βρετανός συγγραφέας Γκράχαμ Χάνκοκ, στο βιβλίο του "Το σημάδι και η σφραγίδα" προτείνει ότι η κιβωτός πέρασε αρκετά χρόνια στην Αίγυπτο προτού φθάσει στην Αιθιοπία μέσω του ποταμού Νείλου. Αντίθετα ο αρχαιολόγος John Holladay του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποκάλεσε τη θεωρία του Χάνκοκ “σκουπίδια”.


Σύμφωνα με ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές, η Κιβωτός της Παλαιάς Διαθήκης είχε απομακρυνθεί από την Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. Πολλοί ήταν εκείνοι που επέμεναν ότι έχει καταστραφεί.

Όμως το Ινστιτούτο BASE φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη: Εκτιμά πως η Κιβωτός φυγαδεύτηκε, αλλάζοντας συνεχώς τοποθεσίας σε ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε αρκετά χρόνια, με τελικό προορισμό το Αξούμ της Αιθιοπίας.


Εκεί λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει, βρίσκεται κρυμμένη στην εκκλησία της Παναγίας στη Σιών όπου φυλάσσεται κάτω από αυστηρά μέτρα. Μόλις ένας μοναχός έχει το δικαίωμα εισόδου στον χώρο που βρίσκεται και ο επόμενος που θα μπει, θα είναι ο αντικαταστάτης του όταν πεθάνει.


Για πολλά χρόνια, πριν καταλήξει εκεί, είχε βρει καταφύγιο, στο νησί Ελεφαντίνη της Αιγύπτου, όπου οι ερευνητές βρήκαν υπολείμματα ενός ναού ανάλογο με αυτό του Σολομώντα, ο οποίος πιθανότατα είχε φιλοξενήσει την Κιβωτό.


Άγνωστο, όμως, το γιατί καταστράφηκε το 410 π.Χ., με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα μετακίνηση, μέσω του ποταμού Νείλου στο νησί Τάνα Κίρκος στον ποταμό Τάνα της Αιθιοπίας και από εκεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.


Η τελευταία μεταφορά του έγινε το 338 μ.Χ, όταν πλέον ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

Εάν οι έρευνες του Ινστιτούτου BASE επαληθευτούν, τότε θα γίνεται λόγος για μια σπουδαία ανακάλυψη, με ανυπολόγιστη ιστορική, θρησκευτική και αρχαιολογική αξία.


2) Αίγυπτος



Το 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο άνοιξε ο βασιλικός τάφος του Τουταγχαμών από τον Howard Carter και τον Λόρδο Carnarvon. Μεταξύ των τεχνουργημάτων ήταν μία κιβωτός καταχωρημένη “ως το ιερό 261, το ιερό Anubis.” Αμέσως μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι το ιερό του Anubis θα μπορούσε να είναι η Κιβωτός της Σύμβασης.


3) Διάφορα μέρη της Ευρώπης

Στην Ευρώπη έχουν κυκλοφορήσει φήμες πως έχει μεταφερθεί σε πολλά μέρη μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ρώμη, η Αγγλία και η Ιρλανδία κάτι που στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ!


Επίλογος

Η πραγματική τοποθεσία της κιβωτού παραμένει ένα μυστήριο. Αν πράγματι υπήρξε, πιθανόν να καταστράφηκε μαζί με τον ναό του Σολομώντα αλλά αν έχει την δύναμη του Θεού όπως λεγόταν, πιθανόν να έχει σωθεί. Εσείς τι πιστεύετε? Υπήρξε ποτέ η κιβωτός της Σύμβασης;

104 views0 comments

Comentarios


bottom of page